Opakované tetovania trénujú váš imunitný systém

0
3868

tetovania

Hľadáte zámienku, prečo je „dobré“ sa nechať veľakrát tetovať? Tento nový výskum vám možno pomôže. Odhalil, že niekoľkonásobné tetovania vyvolajú silnú reakciu imunitného systému, a tak ho v podstate „vytrénujú“ a posilnia. Problém je ale v tom, že na to potrebujete naozaj množstvo opakovaných tetovaní. Ešte väčší problém je v tom, že prvé tetovania vaše telo aj váš imunitný systém naopak oslabia.

Vedci z univerzity v Alabame si v tetovacom salóne našli dobrovoľníkov, ktorých zapojili do štúdie. Zaznamenali, koľko tetovaní každý z nich podstúpil a tiež, ako dlho trvala každá procedúra. Potom účastníkom štúdie odobrali vzorky krvi a vyšetrili hladiny protilátky imunoglobulínu A a stresového hormónu kortizolu.

Vedci zistili, že ľudia, ktorí majú za sebou prvé tetovanie, majú veľký pokles imunoglobulínu A a zvýšený stresový hormón.
Ľudia, ktorí boli tetovaní mnohonásobne, majú množstvo imunoglobulínu znížené len málo. To podľa výskumného tímu znamená, že telo si postupne vytvára silnú imunitnú odpoveď. Tetovaním vystavíte svoje telo stresu, čo sa odrazí na rozkolísaní hladín niekoľkých pôsobkov. Ak ho tomuto stresu vystavujete často, ustália sa množstvá týchto látok v tele na vyšších hladinách.

tetovanie2

Je dôležité upozorniť, že do štúdie bolo zapojených len 24 žien a 5 mužov. Vzorka skúmaných subjektov teda nebola dostatočne veľká a reprezentatívna, aby niečo mohla jasne potvrdiť. Ponúka skôr inšpiráciu na ďalší podrobnejší výskum efektu tetovania na imunitu.

Ak chcete posilniť svoj imunitný systém, mnohonásobné tetovania teda rozhodne nie sú najlepší spôsob. Ak len hľadáte zámienku, prečo pridať k niekoľkým starším tetovaniam ešte jedno, môžete použiť výsledky tohto výskumu.

Zdroj: sciencealert.com