Nový film KRYŠTOF vzbudzuje záujem doma i v zahraničí. Tvorcovia predstavujú oficiálny plagát a trailer

0
992

Slovenská koprodukčná dráma režiséra Zdeňka Jiráského KRYŠTOF láka divákov oficiálnym trailerom aj plagátom so sloganom „Najsilnejšia viera je viera v slobodu“. Snímka zachytávajúca obdobie tragických 50. rokov minulého storočia vzbudila záujem nielen domácich festivalov, ale aj tých zahraničných. Tematickým východiskom filmu je operácia komunistickej strany z roku 1950 na likvidáciu kláštorov na našom území, ktorá vošla do dejín pod názvom Akcia K.

Pozornosť zo strany festivalov odzrkadľuje, že ide o dôležitý a kvalitný film o udalosti, ktorá je pre väčšinu dnešných ľudí takmer neznáma. Filmári si zvolili neľahkú úlohu ponoriť sa do neprebádanej časti našich dejín a ukázať aj súčasnému divákovi, že sloboda bývala v minulosti často vykúpená krvou nevinných. Aj vo svetle udalostí, ktoré sa momentálne odohrávajú na Ukrajine, má toto svedectvo veľký význam.

Štátom riadený teror vtedy a dnes

Keď sme pripravovali a ešte aj dokončievali film, ani v najtemnejšom sne sa mi nezjavila súčasná aktualizácia témy nášho príbehu. Nikdy by som nebol veril, že bývalý agent sovietskej tajnej služby KGB, komunista Vladimír Putin, dnes prezident Ruska, sa stane aj  vrchným veliteľom vraždiacich okupačných vojsk na Ukrajine. Paralelu a spojenie s naším príbehom vidím najmä v tom, že v 50. rokoch síce prenasledovala – a vraždila – veriacich v Česko-Slovensku najmä komunistická tajná služba ŠtB, ale táto bola riadená ,poradcami‘ z Ruska (vtedy Sovietskeho zväzu), konkrétne dôstojníkmi MGB, teda priamymi predchodcami KGB. V Česko-Slovensku bolo v tom čase viac ako tisíc takýchto agentov, ktorí riadili všetky zásadné operácie ŠtB a ich stopa bola u nás najkrvavejšia v druhej polovici minulého storočia. Metódy, nástroje aj realizácia teroru sa síce na Ukrajine diametrálne zmenili, ale podstata uvažovania a presadzovania cieľov vtedajších eštebákov a ruských fízlov, policajtov či armády ostala taká istá,“ poukazuje na nečakanú aktuálnosť témy filmu Kryštof  producent Marian Urban

Zostave populárnych tvárí dominuje neherec

Vo filme sa pred kamerou zišla pestrá zostava slovenských aj českých hercov a herečiek. Ako naznačuje oficiálny plagát a trailer, diváci sa môžu tešiť na mnohé známe a obľúbené herecké tváre. V snímke si zahral napríklad Marián Mitaš, Marek Geišberg, Dávid Uzsák či Alexandra Borbély, ktorá na seba upozornila v maďarskom filme O tele a duši, nominovanom na Oscara. Z českých hercov zase zaujme Ondřej Malý, ktorý divákov aj kritiku pred časom oslovil stvárnením hlavnej roly vo filme Pouta, za ktoré získal prestížne ocenenie Český lev.

Kryštof, film Zdeňka Jiráského

Hlavnú úlohu v snímke Kryštof však tvorcovia zverili do rúk študentovi herectva Mikulášovi Bukovjanovi, ktorý aj napriek tomu, že ide o jeho prvú profesionálnu rolu, filmu absolútne dominuje. Ako predstaviteľ mladého prevádzača takmer nezíde z plátna. Jeho autentický výkon a absolútne sústredenie dodávajú snímke punc uveriteľnosti a najmä naliehavosti. 

Záujem prejavili aj prestížne festivaly zo zahraničia

O tom, že ide o výnimočný film vypovedá záujem festivalov nielen u nás, ale aj v zahraničí. Kryštof bol vybraný ako záverečný film medzinárodného festivalu Febiofest, ktorý sa tento rok uskutoční 16. až 22. marca v Bratislave. Febiofest sa už od svojho založenia v roku 1993 zameriava na celovečerné snímky a ponúka svojim návštevníkom najlepšie filmy súčasnej svetovej aj domácej kinematografie. 

Drámu Zdeňka Jiráského  vybrali do hlavnej súťaže aj na prestížnom medzinárodnom festivale v talianskom Bergame, kde v minulosti uviedli svoje snímky takí velikáni svetového filmu ako Francois Truffaut, Andrej Tarkovskij, Costa-Gavras či náš Juraj JakubiskoDušan Hanák tam v roku 2004 dostal cenu za celoživotné dielo. Cesta po medzinárodných filmových prehliadkach pokračuje začiatkom mája v Londýne. Tu bude Kryštof súťažiť na medzinárodnom festivale Wonderous Stories Film Festival (WSFF).

Slovenskí diváci sa o kvalitách filmu Kryštof budú môcť na vlastné oči presvedčiť v kinách od 21. apríla 2022

Nový oficiálny slovenský trailer č. 2:

Trailer č. 1:

Viac informácií o filme nájdete na webovej stránke:https://krystof.film/

Realizáciu a distribúciu filmu podporili: Audiovizuálny fond v spolupráci s SPP a Státní fond kinematografie.