Najlepšia gymnastka všetkých čias je Simon Biles. Prečítajte si, čo dokázala

2
7371

Najlepšia gymnastka všetkých čias je viac než len športovkyňa Olympijská sláva nie je nič nové pod slnkom – hry potrebujú divákov a športové hviezdy dodávajú svojim tímom a krajinám istú dôležitosť a šmrnc, vďaka ktorým je olympiáda hotovým hviezdnym predstavením. V každej generácii sa objaví niekoľko výnimočných športovcov, ktorí chytia za srdce celý svet. No ešte vzácnejší sú športovci, ktorí svet aj menia. Preto je status Simone Bilesovej ako „najlepšej gymnastky všetkých čias“ taký dôležitý. Nenazvali ju „najlepšou černošskou gymnastkou“, proste len „najlepšou gymnastkou“. To potvrdzuje, že naše vnímanie rasových rozdielov sa posúva a už nehrá takú úlohu pri vzťahu divákov k svojim idolom.

Devätnásťročnú športovkyňu vyhlasovali za najlepšiu na svete ešte pred Riom 2016 a je úplne zrejmé, prečo. Stačí sa len pozrieť na jej neskutočnú techniku na prostných či zrátať si, koľko sált spraví vo vzduchu. Jej úspechy hovoria samé za seba: 147 centimetrov vysoká Američanka je okrem iného prvá gymnastka, ktorá vyhrala titul majsterky sveta vo viacboji trikrát po sebe. Na konte má tiež 14 medailí z majstrovstiev sveta. Bilesová však reprezentuje niečo viac. Spolu s ďalšou členkou amerického tímu, Gabby Douglasovou, ktorá na OH v Londýne v roku 2012 ako vôbec prvá černošská gymnastka získala zlato vo viacboji, potvrdzujú, že rasa v očiach verejnosti už nezohráva takú rolu ako kedysi.

Samotná športovkyňa sa rasovou tematikou nezaoberá. Pred Riom sa v istom rozhovore vyjadrila, že samú seba vníma proste ako gymnastku: „Nikdy na seba nemyslím ako na ‚prvú Afroameričanku, čo vyhrala majstrovstvá sveta’. To nám do hlavy tlačia všetci. Nepozerám sa na seba z hľadiska takýchto prvenstiev. Venujem sa gymnastike, pretože ma baví. Rasu do toho nezaťahujem.“

Adoptívny otec mladej športovkyne povedal, že Simone by pre mladé Afroameričanky mohla byť inšpiráciou, ale že sa sama tak nevníma.

Faktom však je, že sme ako spoločnosť prešli dlhú cestu. Kým kedysi by Douglasová aj Bilesová boli považované za najlepšie afroamerické gymnastky, dnes je každá z nich označená ako najlepšia gymnastka všetkých čias. Právom.


Pozrite si aj ďalšie inšpiratívne ženy v dejinách

Prečítajte si, aký pohľad zvolila Hilary Clintonová na ceste ženy za úspechom


Zdroj:http://www.bustle.com/articles/177821-why-simone-biles-status-as-the-greatest-gymnast-of-all-time-is-incredible

Comments are closed.