Dojčíte a nemáte dosť mlieka – poradíme vám, ako to zmeniť

0
1918

Dojčenie- dojčíte a nemáte dosť mlieka? Poradíme vám, ako to zmeniť!

Dojčenie vníma každá mama inak, no takmer všetky spája neustále zamýšľanie sa nad tým, či majú dostatok mlieka. Ak máte pocit, že by sa vám ho zišlo viac, máme pre vás niekoľko tipov.

19386843 - mother breastfeeding baby

Dojčite často

Zrejme ste to už počuli, ale je to pravda. Čím viac dojčíte, tým viac mlieka vaše telo vyprodukuje. Dopyt ovplyvňuje ponuku.

Po dojčení použite odsávačku

Keď je vaše bábätko spokojné a najedené, skúste zvyšok mlieka z prsníkov odsať pumpičkou. Platí tu to isté pravidlo ako v predošlom bode.


Tip redakcie: 6 dôvodov, prečo zapájať deti do domácich prác


Ide to aj ručne

Ak sa vám nechce zaoberať s odsávačkou, skúste si vybudovať kúpeľňový zvyk. Vždy, keď budete v kúpeľni, si rukou z prsníkov vystreknite toľko mlieka, koľko sa bude dať. Môžete ho pokojne zbierať do fľašky.

Doprajte si samotu a pokoj

Niekoľko dní sa venujte len sebe, dieťatku a dojčeniu. Poznáte ten pocit, keď sa nemôžete vycikať, ak viete, že vás spoza dverí niekto počuje? To isté sa môže stať, aj keď sa snažíte diskrétne dojčiť napríklad pred svokrou. Odmietnite návštevy a uvoľnite sa.

Hydratácia je dôležitá

Ak budete dehydratovaná, môže sa vám tvoriť menej mlieka. Majte vždy naporúdzi fľašu s vodou.

Poriadne sa najedzte

Dojčenie je náročné. Nie je to práve posilňovanie, ale lekári aj tak odporúčajú, aby ste svoj denný príjem zvýšili o 300 až 500 kalórií. Samozrejme, že by malo ísť o energiu zo zdravého jedla a nie z čipsov.

Odsávajte s pomôckami

Tvorba a úbytok mlieka sú vyvolané vaším bábätkom. Ak si potrebujete odsať mlieko, pomôže vám jeho fotka alebo vôňa jeho perinky. Naše telá sú naozaj zaujímavé.

Dajte si fenikel

Jeho účinky pri dojčení sú aj vedecky dokázané. Pridajte si ho do čerstvého šalátu alebo si z neho spravte čaj. Určite vám to nezaškodí.

Obráťte sa na profesionálov

Ak máte pocit, že to stále nejde tak, ako by malo, môžete sa obrátiť na laktačnú poradkyňu. Na internete nájdete množstvo kontaktov – stačí si len vybrať.

Čítajte tiež:

Citróny boli kedysi veľmi vzácne, mohli si ich dovoliť iba najbohatší

Ak máte nedostatok spánku hrozí vám riziko vzniku demencie

6 šikovných rád, čo urobiť hneď po presťahovaní sa do nového bytu


Zdroj: https://www.purewow.com/family/how-to-increase-breast-milk-production