Typ vzťahu, ktorý najpravdepodobnejšie skončí rozvodom

0
2361

Eli J. Finkel, profesor na Severozápadnej Univerzite a autor knihy „Manželstvo – všetko alebo nič“, vysvetľuje, ktorý typ vzťahu najpravdepodobnejšie skončí rozvodom.

„Som psychológ, čo znamená, že väčšina môjho výskumu zahŕňa stretnutia s pármi v našom psychologickom laboratóriu, nahrávanie ich interakcie a zaradenie ich správania. Tieto páry pozorujeme dlhší čas, aby sme videli, nakoľko je ich vzťah šťastný a či sa rozídu.Jedna z vecí, ktoré ma nepríjemne prekvapili, bolo zistenie, ako výrazne odlišné sú počty uzavretých manželstiev a rozvodov medzi vzdelanejšími ľuďmi v pomere s menej vzdelanými.

Ukazuje sa, a bol som týmto zistením veľmi prekvapený, že medzi ľuďmi, ktorí majú ukončené vysokoškolské vzdelanie, pomer rozvodov rapídne klesá v porovnaní s rokom 1980, kedy bol najvyšší. Naopak, u ľudí, ktorí nemajú ukončené stredoškolské vzdelanie, ktorí sú relatívne nevzdelaní, zaznamenávame doteraz najvyšší pomer rozvodov a znižuje sa aj počet uzavretých manželstiev. Ich manželstvá majú tiež tendenciu ich menej uspokojovať.

Túto inštitúciu pritom menej vzdelaní ľudia rešpektujú rovnako ako vyššie vzdelaní ľudia a majú rovnako dobré inštinkty ohľadom toho, čo napomôže úspešnému manželstvu,.

Moja domnienka je, že je veľmi ťažké pracovať na produktívnom a šťastnom manželstve, keď sú vaše životné podmienky veľmi stresujúce, a keď váš každodenný život zahŕňa problémy ako tri až štyri autobusové spojenia, aby ste sa vôbec dostali do práce.“

Čítajte tiež:

Playboy „zajačiky“ prehovorili, ako sa naozaj žilo v Hefnerovej vile

Kuracie mäso, šošovica či slivky či vás zasýtia rýchlejšie

Tieto tri kompromisy zničia váš vzťah


Zdroj: http://www.businessinsider.com/type-of-marriage-end-in-divorce-eli-finkel-2017-10