Tieto tri kompromisy zničia váš vzťah

0
3533

Dlhodobý vzťah sa nezaobíde bez kompromisov. Schopnosť dohodnúť sa nám pomáha riešiť menšie i väčšie názorové rozdiely. Niektoré veci sú však také zásadné, že pri nich musíte byť nekompromisní. Inak budete vo vzťahu nešťastný a skôr či neskôr sa skončí.

Ukrývanie skutočného „ja“

Mnohí ľudia sa obávajú, že partnera sklamú, nahnevajú či otrávia, preto pred ním skrývajú podstatné črty svojej osobnosti. Zatajujú pred ním ambície, názory, aktivity alebo priateľov. To však znamená, že partner vlastne nepozná ich skutočné „ja“. Z dlhodobého hľadiska je takéto správanie neudržateľné. Doplatí na to vaša psychika i samotný vzťah.

Čo sa s tým dá robiť

Pravidelne sa s partnerom rozprávajte a postupne mu predstavujte vašu skutočnú osobnosť. Dajte mu najavo, prečo sú pre vás doteraz zatajované veci dôležité a diskutujte o tom, ako by ste ich mohli zaradiť aj do vášho vzťahu. 

Tolerovanie nedostatočného rešpektu

Ak sa partner k vám (alebo vy k nemu) správa pri sporoch s opovrhnutím, váš vzťah sotva vydrží. Nedostatok rešpektu a empatie či dokonca nepriateľstvo sú v každom vzťahu obrovské slabiny, ktoré znemožňujú zvládať stres a konštruktívne riešiť konflikty.

Čo sa s tým dá robiť

S rozvahou si nastavte základné pravidlá, ktoré budú platiť pri všetkých nezhodách. Zlepšujte svoju schopnosť riešiť problémy a vyviňte zvýšenú snahu pochopiť jeden druhého a pozrieť sa na situáciu z partnerovej perspektívy. Aj k empatii sa dá postupne dopracovať.

Výrazný sexuálny nesúlad

Ak nedáte najavo dôležité aspekty svojej sexuality, budete časom frustrovaní. Dajte partnerovi vedieť, čo poháňa vašu túžbu. Nehanbite sa ani za fetiše či menej zvyčajné praktiky. Treba však dodať, že mnohí partneri dokážu byť šťastní, napriek tomu, že sú sexuálne nekompatibilní. Všetko záleží od toho, ako veľmi dôležitý je pre vás dobrý sex s partnerom.

Čo sa s tým dá robiť

Kvalitný sexuálny život vyžaduje v každom vzťahu veľké množstvo práce a nedostaví sa okamžite. Ako pri predošlých bodoch je dôležitá najmä otvorená komunikácia.

Čítajte tiež:

Ako vyjsť s ľuďmi, ktorí vám neustále skáču do reči

Po čom ženy túžia – sex vnímajú inak ako muži

Ryanair vs. EasyJet: ktorá „nízkonákladovka“ je lepšia


Zdroj: https://www.psychologytoday.com/blog/the-squeaky-wheel/201709/3-relationship-compromises-you-should-never-make