Testosterón: Najdôležitejší mužský hormón

0
1090

Reguluje tvorbu svalovej hmoty, hladiny tuku a je tiež veľmi dôležitý z hľadiska mužskej plodnosti. Pohlavný hormón testosterón je dominantný u mužov, v oveľa menšej miere sa ale tvorí aj v tele ženy. Ako ovplyvňuje telo, psychiku, aké sú príznaky jeho nedostatku a ako ho zvýšiť? Nechajte si poradiť!

Pohlavný hormón testosterón

Tvoriť sa začína už počas vnútromaternicového vývinu, pretože je zodpovedný za vývin mužského pohlavia, jeho hladina stúpa výraznejšie v puberte. Ide o najdôležitejší mužský hormón vznikajúci v semenníkoch činnosťou Leysigových buniek a nielen jeho produkciu alej aj vylučovanie ovplyvňuje zase hormón luteinizačný. Testosterón pomáha udržiavať sexuálny apetít, podieľa sa na spermatogenéze – tvorbe spermií, rozvoji sekundárnych pohlavných orgánov, jeho vplyvom rastie ochlpenie, svaly ale aj kosti. Tento mužský pohlavný hormón má zároveň anabolický účinok – zvyšuje syntézu bielkovín a to je jeden z dôvodov, prečo sa zneužíva ako dopping.

Nedostatok testosterónu

Hladina testosterónu vekom prirodzene klesá, existujú však aj iné možné príčiny jeho poklesu. Nízka hladina testosterónu sa odborne nazýva aj mužský hypogonádizmus a prejavuje sa predovšetkým poklesom výkonnosti, poruchami pohlavných funkcií, stratou libida, neplodnosťou, poklesom svalovej hmoty a prírastkom tuku ale aj depresiou, podráždenosťou a únavou. Vo všeobecnosti platí, že obézni ľudia majú veľmi nízku hladinu testosterónu.

Ako zvýšiť jeho hladinu?

Na každý problém existuje riešenie. V prípade nedostatku testosterónu sa treba zamerať v prvom kroku na optimalizovanie váhy, je totiž vedecky dokázané, že po redukcii hmotnosti hladina testosterónu u mužov stúpla. Úbytok na váhe ide ruka v ruke s pestrou, vyváženou stravou a dostatkom pohybu. Vyhýbať sa treba látkam s estrogénnym účinkom, častým a drastickým diétam, alkoholu, stresu. Naopak vhodné je doplniť vitamín D, omega-3 mastné kyseliny, zinok, kyselinu d-asparágovú aj tribulus terrestris.

Pre opätovnú optimálnu hladinu testosterónu netreba vo všeobecnosti podstupovať žiadnu náročnú liečbu. Stačí zmena životného štýlu a doplniť potrebné látky vhodnými suplementami.