Dôvod prečo ochoriete akurát počas dovolenky

0
3960

Keď ste na dovolenke bývate v stave blaženosti, ale je pravdepodobné, že dni ktoré k nej viedli také neboli. Možno ste museli ostať dlhšie v práci aby ste si nadrobili čo treba, či vynechali posilňovňu aby ste stihli oprať oblečenie na cestu.

Takéto správanie môže rozhodiť váš imunitný systém.

Kvôli preddovolenkovému zhonu môžete byť viac vystresovaní a unavení. No aj napriek nekonečnému zoznamu úloh je dôležité udržať rovnováhu.

Lekári odporúčajú aby ste sa snažili v tomto zraniteľnom období svoj imunitný systém posilniť čo najviac. To znamená jesť zdravo, cvičiť, veľa spať a nadmerne nefajčiť či piť alkohol.

Nejde len o chrípku či prechladnutie. Mnoho ľudí vtedy zažíva rôzne psychické problémy, chronickú bolesť či iné ochorenia. Ide o tzv. ,,spúšťací efekt“ a zvyčajne sa vyskytuje po období intenzívneho stresu.

Istá štúdia zistila, že riziko panického záchvatu je vyššie cez víkend a ďalšia štúdia zistila, že počas sviatkov a v nedeľu prijímajú nemocnie najviac pacientov s vredmi.

Preto je v tomto období dôležité stresovať sa čo najmenej. To môžete docieliť cvičením, stretávaním sa s priateľmi, návštevou terapeuta, jednoducho starostlivosťou o svoje duševné zdravie.

Na váš imunitný systém vplýva samotné cestovanie

To nie je žiadnym prekvapením. Prichádzate do kontaktu s ľuďmi a teda aj baktériami, najmä ak cestujete vlakom, autobusom či lietadlom.

Mnohé choroby sa šíria práve malými kvapôčkami, ktoré sa nachádzajú vo vzduchu alebo na spoločných povrchoch. Tento problém sa najčastejšie vyskytuje v lietadlách, kde je malý priestor so zníženou cirkuláciou vzduchu a vysokou frekvenciou cestujúcich.

Aby ste sa ochránili, umývajte si často ruky a snažte sa dodržiavať hygienické návyky. Lekári rovnako odporúčajú nechať sa proti chrípke zaočkovať každý rok.

Ak ste už chorí, pred cestovaním prehodnoťte svoj stav. Dovolenka by ho totiž mohla zhoršiť a ohroziť aj ostatných okolo vás. Ak sa predsa len rozhodnete cestu podniknúť, uistite sa, že si pri kýchaní či kašlaní zakryjete ústa vreckovkami, ktoré následne vyhodíte a dodržiavate hygienické návyky dvojnásobne.

Inak jediný výlet, ktorý podniknete bude ten z postele k lekárovi.

Čítajte tiež:

Skrátený tréning je v kurze. Má však vôbec zmysel?

9 veci, ktoré by ste si mali priniesť na každý pracovný rozhovor

Dokonalé kariéry pre ľudí, ktorí milujú cestovanie