Svet mafie – najväčšie pravdy a mýty

0
9678

Nabúchaní chlapci v kožených bundách alebo starci v elegantných oblekoch? Vypaľovanie a predaj drog alebo horúce kreslá v strategických firmách? Skrývajú sa najbohatší mafiáni v podsvetí alebo ovládajú legálny biznis? Čo je pravda a čo len mýty?

diyphotography.net

Dopátrať sa pravdy o najvýznamnejších udalostiach zo sveta mafie je beh na dlhú trať. Lži, kamufláže a špinavé mediálne hry vytvorili mnoho mýtov, ktoré sú považované za pravdu, aby sa z pravdy stal iba mýtus. Čo skrývajú najbohatší mafiáni? My si v tom trochu poupratujeme a udalosti, ktoré najviac ovplyvňujú pohľad na svet gangstrov, uvedieme na správnu mieru.

Štyri veľké mýty o mafiách

1. Najväčšie mafie tvoria rodinné klany – To platilo niekedy, dnes vládnu úplne iné pomery. Pokiaľ chceli Yakuza, ruské kartely alebo mexické kartely vybudovať veľké medzinárodné organizácie s rastúcim ekonomickým vplyvom, členov si museli vyberať aj mimo rodiny.


Tip redakcie: Teta Poldi a sicílska mafia

2. Počiatky mafie hľadajme na Sicílii – Väčšina zdrojov uvádza, že korene všetkých mafií treba hľadať na Sicílii. Ide však o ďalší mýtus, pretože prvé gangy sa organizovali na východe Ázie. Kým vznik sicílskych klanov sa datuje na koniec 18. storočia, japonská Yakuza a čínske Triády sa začínali združovať už v 17. storočí, aj keď vtedy ešte nešlo o klasický model mafie.

3. Najvplyvnejšia je Yakuza a Cosa Nostra – Omyl! Nie je to ani jedna z nich, takže pokiaľ chcete označiť za krajiny s najsilnejšou mafiou Japonsko, Taliansko alebo USA, mýlite sa. Podsvetiu totiž vládne ruská mafia, ktorá môže mať údajne až 400 000 členov. Tí sa rozpŕchli do všetkých kútov sveta a dokonca kontrolujú aj kšefty s jadrovými technológiami.

4. Štát bojuje proti mafii – Idylka o vláde bojujúcej za spravodlivosť a bezpečnosť v krajine sa rozpadla aj v najvyspelejších demokraciách. Najbohatší mafiáni si vedia kúpiť všetko. Vplyv gangstrov siaha až do politiky a svoje záujmy si presadzujú aj v radoch polície. Dobrým príkladom je spolupráca mexickej armády a polície s drogovým kartelom Sinaloa, ktorému pomáhali s likvidovaním konkurenčných skupín.

Svet mafie - pixabay.com

Tip redakcie: Yahoo spolupracovalo s FBI a tajne sledovalo všetky naše emaily

Štyri nevyvrátiteľné pravdy z podsvetia

1. Vraha Al Caponeho odsúdili za daňové úniky – Stovky obetí na svedomí, no aj napriek tomu šiel do väzenia za daňové úniky. Je až nepochopiteľné, že americké orgány nedokázali Al Caponemu žiadne vraždy a zmohli sa len na 11-ročný trest vymeraný za neplatenie daní.

2. Escobar prepašoval denne aj 15 ton kokaínu – Díleri kokaínu nezabudnú na meno Pablo Escobar. Kolumbijský narkobarón sa predajom kokaínu dostal k majetku 30 biliónov dolárov. V čase najväčšej slávy dokázal prepašovať až 15 ton kokaínu denne, a to vďaka podplácaniu pilotov, ktorí prevážali zásielky drog v kolesách lietadiel.


Tip redakcie: Doručovanie a počítanie lehôt v civilnom sporovom konaní

3. Yakuza vlastní popredné spoločnosti, a legálne – Expanzia japonskej Yakuzy sa už nedala zastaviť a štátu neostalo nič iné, ako im uznať legálne vlastníctvo mnohých líderských firiem. Všetci v krajine však veľmi dobre vedia, že ide len o maskovací manéver a hlavným zdrojom príjmov skupiny s viac ako 100 000 členmi je hazard, úžera, predaj drog a obchodovanie s ľuďmi.

4. Neapolská mafia zarobí 5 miliárd ročne – Camorra, najznámejšia talianska mafia z mesta Neapol, zarobí ročne 5 miliárd dolárov. V prepočte na jedného člena ide o najbohatšiu mafiu na starom kontinente, nakoľko nemá ani 5 000 prívržencov. Na porovnanie môžeme uviesť 80-miliardové príjmy Yakuzy, ktoré sa však rozdeľujú medzi viac ako 100 000 členov.

Mafiánske príbehy vzbudzujú strach aj obdiv už dlhé roky. Tie najvýznamnejšie z nich sú sprevádzané mnohými nevyjasnenými informáciami, na základe čoho je ťažké niečo označiť za pravdu. Ani všetky mýty však nie sú mýty a v mnohých prípadoch ide o cielenú snahu zneistiť verejnosť. Veríme, že sme prispeli k tomu, aby bol v tejto citlivej téme väčší prehľad a o legendách mafie ste opäť vedeli niečo viac.

Čítajte tiež:

Tri základné pravidlá ako…

Tim Cook kritizuje daňové rozhodnutie voči Apple