Zaujímavosti o kokosových orechoch a kokose, jeho význame a hodnotách

0
7090

kokos a kokosový orechKokosový orech je pre mnohé krajiny v strednej Európe symbolom doby minulej. Za núteného socializmu šlo o nedostupný symbol exotiky a Vianoc. Aj dnes je kokosový orech a kokos symbolom exotiky, používa sa v cukrárskej výrobe, v likéroch, a vôbec v potravinárstve. Je bežnou plodinou v tropických oblastiach, na exotických ostrovoch. Rastie na kokosovej palme v počte viacerých kusov. Jeho názov sa začal objavovať až v 16. storočí vďaka španielskym a portugalským legendám o strašiakovi menom Coco. Význam pre toto meno získal pre plod v tvare lebky a vďaka trom kruhovým značkám na kokosovom orechu vyzerajúcim ako dve oči a malé ústa. Kokosový orech nie je v pravom slova zmysle orechom, ale je bližším kôstkoviciam. Pôvod kokosovej palmy je nejasný, neexistuje určenie, kde je ich pôvod. Pretože ich históriu počítame na milióny rokov. Orechom v ich šírení pomáha aj možnosť plávať na morskej hladine vďaka morským prúdom a zakotviť na inom vzdialenom pobreží.

Zdravotné účinky
Kokos obsahuje prírodný elektrolit a vďaka zloženiu jeho vody porovnateľnému s krvnou plazmou ľudí, môžeme hovoriť o malom zázraku. Kokos je cenným zdrojom prírodného draslíka, vápnika, vlákniny a proteínov. Má priaznivé účinky v boji proti benignej hyperplazii prostaty. Obsahujú aj malé množstvo cukru a pár gramov nasýtených tukov. Nezrelé plody majú kokosovú hmotu mäkkú, miestami gélovú. Má výbornú schopnosť regenerácie kože a mužských pohlavných tekutín. Kokosová voda je zdrojom vitamínov C, B, B6 a B12. Z hľadiska zdraviu prospešných látok sa pre ich obsah najviac hodia kokosové orechy z Thajska.

Využitie v kuchyni aj v kozmetike
Z kokosového orechu je možné získať olej použiteľný na varenie, alebo pri výrobe margarínu. Použiť ho môžeme aj pri výrobe kokosového masla, no priemysel nachádza využitie v kozmetike, v starostlivosti o vlasy, pleť a v mydlách. Kokosové mäso má bohaté využitie v kuchyni, pri príprave jedál, ako strúhaný, je súčasťou rôznych zmesí a zdravého jedálnička. Aj nedozretý kokos je použiteľný, najmä pre vyšší obsah vody. Kokosová voda obsahuje sacharidy, vlákninu, bielkoviny a taktiež zdraviu prospešné látky vo vyššej miere ako pri zrelom kokose. Príliš zrelé a odležané orechy môžu tekutinu meniť na kokosový ocot. Použiť ich môžeme pri výrobe palmového vína a v niektorých exotických kútov sveta z palmového vína ďalej vyrábajú pálenku, nazývanú arak. Vo Vietname kokosový orech nachádza využitie pri výrobe cukru a karamelu. V Indii tvorí kokosová voda súčasť kari korenia a samotný kokos je nevyhnutnou súčasťou niektorých jedál.

Kokosové mlieko nie je voda v kokosovom orechu
Orech obsahuje vodu. Veľmi veľa ľudí si myslí, že ide o kokosové mlieko. Omyl. Kokosové mlieko je tekutina získaná lisovaním čerstvo získanej bielej hmoty – kokosového mäsa. Využitie má presne ako klasické mlieko. Odlišná je len jeho chuť. Určite však nejde o obyčajnú vodu. Je výnimočná svojim zložením, absolútnou čistotou a sterilitou. Voda totiž v palme samotnej precestuje veľmi ťažkú cestu až sa dostane zbavená všetkých látok, soli a nechcených prímesi, do plodu. Orech je nepukavý a vodu ochraňuje nedotknutú vonkajšími vplyvmi až do rozbitia, alebo vekom.

Kokosové palmy
Kokosová palma je v tropickom pásme nenáročná na podmienky. Podmienkou je vhodné pásmo a dostatok svetla s pravidelnými zrážkami. Orechom nevadí piesková pôda, klíčia a rastú aj v čistom piesku a má veľmi dobrú odolnosť proti soli. Potrebujú teplo a vadí im chlad. To je dôvod, prečo sa nachádzajú len v naozaj teplom prostredí. Ich zvláštnosťou je aj fakt, že malým palmám sa pri veľkých nedarí, nie pre úbytok živým, ale pre nedostatok svetla. Stromy môže postihovať niekoľko škodcov, motýľov, červov a plody samotné niektoré druhy roztočov. Produkciu stromov mnohé krajiny zvyšujú umelým zavlažovaním a vyššou starostlivosťou. Zaujímavosťou je, že v Thajsku, či v niektorých lokalitách v Indonézii na zber orechov používajú cvičené opice. Inde využívajú lezcov, ktorí sa vyšplhajú a orechy zhadzujú na zem.

Alergén
Kokosový orech a jeho tekutina, alebo mäso, je alergénom prevažne v Indonézii alebo v Indii. Alergie na strávenie a pitie častí kokosového orechu sú v iných končinách sveta len veľmi ojedinelé.

Všestranné použitie celého orechu
Kokosový orech je výnimočný vďaka svojej mnohorakej použiteľnosti. Domorodci na mnohých ostrovoch od dávna vedeli využiť celú kokosovú palmu, od dreva, listov, po každý kúsok plodu. Tmavohnedé orechy majú využitie ako zdroj jedla, vody, aj uhlia. Tvrdá škrupina je používaná na výrobu uhlia a na farbivo, ide o dekoračný predmet, zároveň slúži ako nádoba a nástroj. Zo škrupiny sa dajú získať aj kokosové vlákna. Tekutina v orechu, ktorú chybne nazývame kokosové mlieko, je zdrojom vody. Tvrdá dužina, tiež nazývaná ako kokosové mäso, ktorá sa tvorí počas vývoja samotného orecha z mäkkej hmoty hromadenej pod škrupinou, sa volá kopra. Kopra bola pre mnoho zámorských kolónií vývozným artiklom. Nezabudnime ani na náboženský a kultúrny význam kokosového orechu pre rôzne národy.

Foto: allfreedownload