Nikon Coolpix P340, pokračovateľ kvalitnej série pre kreatívneho fotografa

0
1518

Nikon P340 CoolpixNikon ako jednu z ďalších svojich noviniek na začiatok roka 2014 predstavuje Nikon Coolpix P340. Je to pokračovateľ série P300, ktorý sme v redakcii mali v dvoch rôznych kúskoch a pri každom jednom sme mali možnosť testovať kvalitný fotoaparát na univerzálne použitie. S miernymi vylepšeniami a zdokonalením prichádza aj P340. Ide o kvalitný 12 megapixelový fotoaparát disponujúci 5x optickým zoomom rozšíriteľným funkciou Dyniamic Fine Zoom až na 10x. Širokouhlý objektív má výbornú svetelnosť až f/1,8, čo vítajú skúsenejší fotografi, ale aj nadšenci pre fotografiu za každých podmienok.
Ide zároveň o ďalšiu novinku, ktorá sa pýši 1/1,7 palcovým snímačom CMOS typu Black-illuminated. Má výborné vlastnosti zachytávania obrazu aj pri slabom osvetlení a tak sa hodí na fotografovanie nočných ulíc, či fotiek v tmavších miestach. Hlavným ťahúňom, na ktorý upozorňuje samotný Nikon, je zachytávanie snímkov vysokou rýchlosťou spoločne so spoľahlivým automatickým zaostrovaním. Dá sa tak považovať za prístroj ideálny pre náročnejších fotografov, než pri klasickom fotografovaní rodiny, dovoleniek a podobne.

Zopár zaujímavostí a predností P340
Coolpix P340 má vstavaný modul WIFI, čo umožní spojenie so smartphone alebo tabletom, kam je možné posielať fotografie z fotoaparátu. Zároveň je možné pomocou smartphone a jeho GPS do fotografií vkladať informáciu o polohe jednotlivých fotografií. Fotoaparát je ideálny aj pre tých, čo majú skúsenosti s manuálnym nastavením expozície, ISO, uzávierky a ďalších vlastností. Výber týchto volieb je možný cez multifunkčné otočné koliesko. O ostrý obraz a stavbilizáciu sa stará stabilizácia obrazu VR, ktorej pomáha aj inteligentný algoritmus automatického zaostrovania. Zachytávať snímky bude pochopiteľne možné aj vo formáte RAW

7,5 centimetrový / 3” displej poskytuje 921 000 bodov. Vstavaný filter ND umožní predĺžiť čas uzávierky aj pri jasnom svetle a umožní upravovať mieru rozostrenia. To využijú používatelia napríklad pri fotení tečúcej vody, alebo pri iných trikoch, kde sa hodí práve pomalá uzávierka napriek dostatku svetla. Nechýba ani možnosť nahrávať video a to vo Full HD (1080 60i alebo 50i). Počas nahrávania má byť dokonca platné aj fotografovanie. Coolpix P340 bude vybavený niekoľkými inovatívnymi funkciami, focus speakingom, 18 režimov motívových úprav fotografií s možnosťou automatickej úpravy podľa zadania, a zároveň nechýba rozsiahla ponuka úprav a efektov. Azda poslednou zaujímavosťou je funkcia rýchleho nabíjania batérie vďaka High Speed USB.