Viete ako robí šťastná líška? Pripomína psíka a zábavne píska (video)

0
8247

Štastná líška, happy foxViete ako znie šťastná líška? Zvuky radosti a priateľské hryzanie predvádza táto líška, ktorú zachránili ošetrovatelia a ona to veľmi dobre vedela. Len čo sa prebudila a videla, že k nej prišla obľúbená opatrovateľka, nechala sa pohladiť a spustila zvuky, ktoré človek dosiaľ nemal príliš možnosť spoznať. Takto znie šťastná líška a je to zároveň odpoveď na nedávny nórsky hit, ktorý sa pýtal „What does fox say?“. Psovitá šelma pripomína vrtením chvosta a prejavom radosti aj našich psíkov.

Pozrite si aj iné videa šťastných líšok, ktoré našli domov u ľudí, záchrancov, či chovateľov.



Líška od ľudí späť do prírody
Líška vychovávaná, alebo ošetrovaná v zajatí stráca plachosť a mení vzťah k ľuďom. V dôvere, že každý je záchrancom a pomocníkom môže po návrate do prírody opäť zavítať k ľuďom, ktorí jej návrat môžu vyhodnotiť ako problém. Aj preto sa často líšky ošetrované v zajatí stávajú už nerozlučnými priateľmi, alebo zvieraťom v ZOO či ohradených rezerváciách.

Líšky u nás
Líšky sú v našej spoločnosti považované za škodcov a vyvolávajú strach. Ide o šelmu obývajúcu rozlohu celého Slovenska. Je to plaché zviera, ktoré môže žiť v lesoch blízkych človeku, no vyhýba sa kontaktu najmä vďaka výbornému čuchu a zraku. V našich končinách je častým prenášačom besnoty. Pravdou však je, že besnota sa na našom území nepotvrdila už niekoľko rokov a jej výskyt je ojedinelý. Plachá líška s neprirodzeným správaním môže byť nositeľom besnoty, no taktiež nemusí. Líška bola v minulosti vyhľadávanou trofejou lovcov zväčša len v rámci stretnutí smotánky, či v rámci tradícií.

Aký je váš názor na líšky? Stretli ste sa s nejakou, alebo máte nejakú osobnú skúsenosť? Vítame vaše komentáre pod článkom.