Recenzia: Wipeout HD, rýchla futuristická čisto pretekárska akcia na PS 3

0
1367

Wipeout HD recenziaPri predstave konzolovej hry a ovládača v ruke by bolo za ideálnu hru možné považovať akciu, ktorá ponúka nie len jednu rovinu, ale looping, obrovskú rýchlosť a zážitok z hry. Pre ten správny adrenalín, dostatok adrenalínu a pomaly až bolehlavovské závratné rýchlosti, potrebujete hru s ktorej bude napätie. Hoci to z názvu nepochopí hocikto, WipeOut je predstaviteľov futuristických pretekov v závratných rýchlostiach, kde nemusíte príliš pozerať na logiku a reálnosť. Technológie predstavené v hre, rovnako ako celý štýl pretekárskeho sveta, je len svet fantázie jeho tvorcov, no pri WipeOut nemusíte ľutovať. Siahli sme po nej aj my.

Futuristické preteky s plným arzenálom
Či už chcete zahrať jednu krátku hru, turnaj proti ostatným, alebo celú sériu pretekov, ku všetkému sa dostanete hravo rýchlo. WipeOut osobne momentálne používam ako zahrievaciu hru. Time lap, či Knockout proti ostatným vás prebudí dostatočne na to, aby sa vás zbavila únava. Na výber má hráč viacero režimov hry, buď proti ostatným, alebo len na čas. Prehľadné menu priamo ponúka jasne nastaviteľnú cestu k jednotlivým súbojom, časovkám. Nastaviteľné možnosti dovolia hru viacerých hráčov na jednej konzole a taktiež umožňujú vybrať prítomnosť zbraní. Hra ponúka celkom 4 rýchlosti, kde vaše oči aj ruky zamestnáva vznášadlo nad pretekárskou dráhou niekde v ďalekej budúcnosti. Svet farieb okolo vás vyvoláva dojem priam až šialeného architektonického dizajnu. Každá trať je niečím zaujímavá a hoci ťažko budem popisovať ich vzhľad, lepšie je pozrieť si video z hry.

Zbrane
Trochu neobvyklé na preteky, no v hre sa stretávame so zbraňovým arzenálom disponujúcim strelami, elektronickými zbraňami, aj vypúšťaním mín zo zadu vášho stroja, ktoré si počkajú na toho za vami. To, čím sa zbrane nabíjajú, pochopíte veľmi rýchlo. Na tratiach sa totiž objavujú dva druhy polí. Jedna je modrá a žiari svetlými odtieňmi. Prechodom cez ne získavate extra rýchlosť pre svoje vznášadlo. Druhými často v rovnakom počte umiestnené sú oranžové krížiky, ktoré nabíjajú zbraňový systém. Tak ako hráč používa zbrane voči ostatným, tak aj voči vám použijú svoje zbraní iní hráči. Správne nasmerovaný útok voči nepriateľom dokáže získať čas a poškodiť nepriateľa, spomaliť ho, alebo dokonca úplne vyradiť.

Ovládanie
Pre ovládanie hry postačí len tlačidlo X a vľavo a v pravo pohyb je ovládateľný aj pomocou páčky a aj pomocou šípok naraz. Čo vám viac vyhovuje. Zbrane sa aktivujú cez tlačidlo štvorca. Ich výber je rôzny, len občas ma ako hráča očakávajúceho nabitie zbraní zaskočilo, že nabitie neprebehlo. Výhodou oproti útokom ostatných hráčov je možnosť zapnúť štít. Na vypálenie protivníka vás upozorňuje palubný počítač a ženský hlas. Priznám sa, že pri hľadaní poriadnej adrenalínovej akcie, kde využijem neobmedzenosť pohybu s wireless ovládačom a aj trochu zamácham ovládačom od nervov, som po tejto hre siahol práve pre videá a obrázky. Zbrane sú niečo málo realistické, ale pri malých misiách sa dajú v nastaveniach vypnúť. Následne zistíte, že bez zbraní to nie je ono a v hre je priveľké ticho. Predsa len, hra je zaujímavá aj po zvukovej stránke. Hudba hodiaca sa do tohto konceptu hry zložená čisto s elektronickej techno-hudby dotvára svojim rytmom už i tak rýchlu atmosféru. Počas pretekania je možné prepínať aj pohľad pred alebo zozadu.

Hra neponúka žiadnu príbehovú líniu, takže ťažko od nej očakávať nejaké nadväzovanie, či dej. Ide o pretekanie na ultra rýchlych strojoch, do rúk dostávate kormidlo vznášajúcej sa lode, ktorá veľmi dobre reaguje na smerové tlačidlá a preteky sa dajú prejsť len so stlačeným X. Dôležitý je však aj smer. Otrieskanie stroja o okraj dráhy, alebo o stroje protivníkov tiež neprináša dobrú budúcnosť pre technický stav stroja a pri takomto postupe je možné očakávať skoro zlyhanie či hlásenie o eliminácií vozidla. Škoda len, že nie protivníkovho.

Plusy:

  • rýchlosť a prijateľné rozhranie
  • nenáročnosť na chápanie a ovládanie
  • viacero úrovní a bohatý výber strojov a tratí

Mínusy:

  • chuťovka naozaj len pre milovníkov pretekárskych hier
  • k dispozícií len cez PS Store

Hra a jej vydania v predaji:
Hra je na trhu už nejaký ten rok. V bežných obchodoch si ju nekúpite, pretože je k dispozícií prostredníctvom PS Store online, momentálne cenou nižšou ako 10 dolárov. WipeOut je sama o sebe dosť známa séria hier, navzájom veľmi podobná. Ja sa k nej dostávam práve prostredníctvom WipeOut HD. Ďalšie hry, ktoré sú na trhu skôr nájdeme pre iné platformy, stále však z dieľne Playstation. Tak napríklad:

Dá sa kúpiť napríklad: Wipeout Pulse PS2 | Wipeout Pulse PSP | Wipeout Pure PSP | Wipeout 2048 PS Vita