Počítač zablokovaný „políciou“. Vinníci za mrežami, vírus však pokračuje

0
2748

Pred dvoma mesiacmi sa na Slovensku vírus, ktorý v Európe vyčíňal už od roku 2011, objavil vo väčšej sile. Tvári sa ako hlásenie polície o zablokovaní vášho počítača z dôvodu nálezu pornografie a ilegálnych súborov. Žiada zaplatiť pokutu vydávajúc sa za políciu vždy danej krajiny, kde počítač napadne. Mnohí Slováci dokonca naozaj pokutu uhradili a slepo čakali za počítačom, že sa im odblokuje. Správa falošnej polície totiž zverejnila údaje o tom, že vy ako majiteľ počítača sťahujete filmy, software a iné pirátske kópie. Z toho dôvodu teda mal byť počítač zablokovaný.

Naleteli a platili aj mnohí Slováci
Počítačovo zdatnejším sa pozastavuje rozum nad logikou, s akou sa ihneď v tom momente mnohí Slováci pustili do vyťahovania kreditnej karty a okamžitej úhrady „pokuty“. Vystrašila takmer každého aj fotografia tváre. To v prípade, že k počítaču bola pripojená aj webkamera a táto falošná policajná aplikácia si urobila snímku. Tým vytvorila dojem, že ide reálne o políciu, ktorá sa napojila na váš počítač. Tí, čo nemali v tom čase pripojenú webmakeru k počítaču mali na tomto mieste len čierny obdĺžnik. Vírus požadoval v mene polície uhradiť 100 EUR do 72 hodín, v opačnom prípade hrozí užívateľovi basa až na 12 rokov. Strašidelné, že?


Foto: pre zaujimavosti.net pripravil Jand

Hrozba stále pokračuje
Dobrou správou je, že španielskej polícií a Europolu sa podarilo nájsť vinníkov z Gruzínska, Srbska a Ruska. Tí si prišli na slušný balík, viac ako milión eur. BBC dokonca uviedlo, že autora škodlivého kódu si skupina najala až v Spojených Arabských Emirátoch. Okrem napadnutia počítačov a tým privádzanie ľudí do zúfalstva, využívania loga polície a prevzatie identity takejto inštitúcie, im hrozí ešte niekoľko problémov. O ich osude viac nevieme, len toľko, že sa túto skupinu rozbiť podarilo. Horšie však na tom sú počítače, kde vírus ešte neustále spí, alebo sa už prejavil. Najhoršie na tom je, že sme sa opäť stretli s prípadom, kedy niekto v snahe zachrániť sa a nepykať pred súdom (takto to vážne nefunguje) rýchlo zaplatil pokutu v nemalej výške. Stalo sa tak práve v Bratislave a v strede februára. Informáciu o tom, či sa platba vrátila vzhľadom na zatknutie zodpovedných osôb, sa nám nepodarilo získať. Prosíme a žiadame vás, aby ste v podobných prípadoch neakceptovali vydieranie tohto typu a neplatili nič podobné.

Ako sa brániť proti „policajnému“ vírusu?
Bežné rady skúsenejších hovoria o tom, že je dobré odpojiť internet a resetnúť počítač. U niektorých to pomohlo a vírus sa viac nezobrazil. Ak nepomáha, skúste použiť niekoľko rád, ktoré obsahujú tieto stránky, alebo tiež video. Na videu totiž nájdete jednoduchý príklad toho, ako vírus odstrániť cez reštart a SAFE MODE s prácou v sieti. Najskôr v registroch odstránite neželaný zápis a potom v dočasných súboroch v Local Settings a podzložke Temp vo vašom dátovom profile nájdete súbor Efedq.exe, ktorý len zmažete. Presný návod na videu:

Varovanie: Po spustení systému neklikajte na Tento počítač a ďalej cez ikony, ale choďte cez príkazový riadok.

Tip: príkazový riadok, do ktorého je možné písať príkazy sa vyvoláva klávesovou skratkou tlačidla s logom Windows a písmenom R. Čiže WIN + R. Pre spustenie príkazového riadku je možné napísať „cmd“, v ktorom následne môžete písať príkazy: „regedit“ – úprava registrov a „explorer“ – čo vyvolá možnosť prechádzať zložkami.   

Odporúčame antivírusovú ochranu počítača mať neustále zapnutú. Každý takýto pokus sa veľmi rýchlo dostáva do povedomia každého aktualizovaného obranného systému a tak majú informáciu o tom, ako hrozbu rozpoznať, všetky antivírusy. Niečo o aktualizácií a fungovaní si pozrite v článku antivírusového programu AVG, ktorý má aj svoju bezplatnú verziu.