Ostravský vzduch opäť zaprášený, ponorený do smogu

0
1651

Pobyt na čerstvom vzduchu je pojem, ktorý má celkom inú hodnotu pre ľudí mimo Ostravsko a celkom inú hodnotu pre Ostravanom a Karviňanov. Práve oblasť v okolí miest Bohumín, Ostrava, Třinec a Karviná je až smerom k Poľsku, kde je podobne situované priemyselné centrum, je totiž čistý vzduch pojem vzácny. Každoročne sa stáva viac než len pár krát, že desaťtisíce obyvateľov dostanú varovania cez médiá o tom, že koncentrácia prachu v ovzduší je priveľká a neodporúča sa pobyt vonku. Polietavý prach sa dostáva nie len z priemyselných parkov Čiech ale aj z Poľska. Ďalšie také varovanie trvá aj práve teraz. V regióne opäť narastá koncentrácia prachu a alergici sa môžu schovať, či chcú alebo nie.

Free Image Hosting At site
Viac o aktuálnom stave na novinky.cz

Ľudské oko prach vidí keď chce
Obyvatelia sú zvyknutí na znečistené ovzdušie a v podstate nejde pre nich o nič neobvyklé. Silnú koncentráciu prachu v ovzduší dokonca vidieť, ale to sa podarí len vtedy, ak návyk toho pohľadu po dlhšom pobyte v regióne nachvíľu odignorujete a vnímate, čo sa vlastne okolo vás deje. Nie, nie je to hmla. Najviac je to vidieť počas bezvetria, za vidna, aj pri osvetlení ulíc pouličnou lampu cez večer pri prechádzke so psom. Pre ľudí doma vetranie nie je príliš dobrým riešením. Bývajú aj momenty, kedy vám pripadá, že niekde zhorelo celé prasa pri opaľovaní chlpov… ale ten smrad je len podobný. Kým pri zabíjačke je to chvíľková záležitosť, v centre nočnej vyľudnenej Ostravy na neho narazíte v samom centre aj na sídlisku.

Po zdravotnej stránke?
Spýtajte sa akéhokoľvek lekára na Ostravsku, ktorý sa špecializuje na respiračné ochorenia, krčné a nosové problémy. Pokiaľ narazíte na lekára úprimného, priamo vám povie, že stav na Ostravsku je katastrofálny a žiaľ aj vlastne neriešiteľný. Zodpovední nemôžu konať a ľudia z Ostravy nemôžu odísť kvôli vzduchu. Región vyrastal vďaka priemyslu, dáva ľuďom prácu a priemysel aj región po zdravotnej stránke ničí. V regióne sa vyskytuje veľké množstvo ochorení respiračnej sústavy, pľúc, alergií. Práve alergici sa môžu poďakovať ovzdušiu a vysokej prachovosti. Už nejedna vedecká štúdia potvrdila, že podmienky na Ostravsku sú degeneratívne, menia DNA ľudí a ohrozujú zdravie každého nového narodeného dieťaťa. Každý človek vníma tieto zhoršené podmienky rôzne. Podľa mnohých by bol istotne stav horší, ak by mesto nemalo toľko zelene a napríklad také Komenského sady v centre mesta. Ani tie ale nemajú jasnú budúcnosť, už totiž nedávno boli plány zrezať mohutné storočné lipy. Divili by sme sa koľko taká veľká lipa prečistí vzduchu a pohltí prachu.

Ostravský vzduch nie je tak ďaleko od regiónu Kysúc. Na severnej Morave žije veľmi veľa Slovákov, mnohí sem smerujú za prácou, alebo za kvalitným vzdelaním najčastejšie na škole Vysoká škola báňská, Ostrava.