Fajčenie sa môže sprísniť: chystá sa novela o ochrane nefajčiarov

1
1370

Podľa informácií, ktoré odzneli aj v televíznom spravodajstve TV JOJ, by rád Úrad verejného zdravotníctva v SR chcel predložiť novelu zákona o ochrane nefajčiarov. Konečne sa začalo v celej veci konať. Táto novela sa má totiž týkať problému, na ktorý sme upozorňovali niekoľko krát článkami, ale aj fotografiami, a rôznymi správami, pričom sa pripojili aj iní známy ľudia, ktorí chceli vedieť, prečo toto zákony dovolia.

Obchodné centrá plné smradu
Návštevy veľkých obchodných centier si mnohé mamičky rozmysleli len preto, že prechádzky po halách v uzatvorených priestoroch boli rizikové nie len pre ne, ale aj deti samotné. Hneď vedľa detských kútikov si pokojne fajčí niekoľko ľudí a situácia je doslova zhodná aj dnes vo väčšine veľkých obchodných centrách. Absolútne nefunkčné vetranie, klimatizácia neúčinná pri odstraňovaní smradu. Kaviarne sa zbytočne vyhovárajú na odliv zákazníkov, tie pravé kaviarne a najmä ich prevádzkovatelia si už dávno uvedomili, že nefajčiarske podniky prilákajú oveľa viac slušných zákazníkov a aj priestory vyzerajú celkom inak. Najmä pri návšteve takéhoto podniku nemusíte rozmýšľať, že už radšej nikam nepôjdete, maximálne ak domov sa prezliecť z toho smradľavého oblečenia napáchnutého cigaretami. Dokonca môže nastať neuveriteľná vec, kedy sa v baroch bude dať aj niečo vidieť a nebude nás štípať zrak od smradu. Bolesti hlavy, problémy s dýchaním a iné problémy, ktoré trápia nefajčiarov môžu byť minulosťou. Nefajčiarom sa pritom nemôže nazvať nikto, čo do zafajčených priestorov chodí, pretože v konečnom dôsledku je vystavený dymu dlhodobo rovnako ako hocikto, čo v podniku fajčí.

Cigaretový smrad mi ako nefajčiarovi naozaj prekáža, preto som sa pochopiteľne aj ja sám informoval, ako to je a ešte pred pár mesiacmi po voľbách mi bolo odpísané, že predošlá vláda to mohla mať na pláne, avšak pre prebiehajúce voľby sa zákon dostane na prerokovanie až neskôr.

Zákon by to mohol zmeniť
Novela zákona by mohla zmeniť mnohé. Najmä by bežný človek, pokojne aj rodič s dieťaťom nemusel riešiť, do ktorej kaviarne si prídu oddýchnuť a riešili by pritom, či sa tam fajčí, alebo nie. Fajčí sa pritom na koncertoch, keď jeden človek stojí v publiku medzi druhými v tesnej blízkosti. Fajčí sa pri čakaní v radoch na lístky, na langoše, fajčí sa na kúpaliskách. Minulý rok sme dokonca zaznamenali 6 fajčiarov v jednom rade na langoše na Zlatých Pieskoch. Počas prítomnosti piatich fajčiarov šlo v celom rade o 11 dospelých a 12 detí z pomedzi všetkých čakajúcich. Dievča možno vo veku 10 rokov si zapchávalo nos a dýchalo ústami, čo jej nakoniec ani nepomohlo. Ale žiaľ toto je podľa fajčiarov normálne. Svoje sme si užili na viacerých akciách, kde boli ľudia na husto vedľa seba. Cigaretový smrad veselo odfukovali kadeľahšie. Krajina pre ochranu nefajčiarov robí minimum a to sa možno zmení.

Naše reštaurácie a ich praktiky
Zákon by pritom mohol ovplyvniť aj podniky, ktoré sa tvária na fajčiarke a nefajčiarske. Nepôjde o žiadne steny. V minulosti som sa z dôvodu príprav článku na inom magazíne zameral na dodržiavanie ochrany nefajčiarov v prevádzkach. Priestory nefajčiarske od fajčiarskych boli odsadené len na oko. Oddelené boli možno ak vzduchom. Fajčiari majú výraznú slobodu zrejme v každej jednej letnej terase v hlavnom meste. Niečo neuveriteľné je, ak sedíte za posledným voľným stolom v reštaurácií až na externej terase, kde okolo vás fajčí doslova každý jeden stôl a vy sa môžete doslova zadusiť zasmradeným rezňom, ktorý ani nemôže pri toľkom smrade chutiť ako rezeň, ale skôr ako stará záclona niekde v nejakej zafajčenej putike. Naposledy sme sedeli na Obchodnej ulici v čase obedov v reštaurácií, ktorá má väčší priestor na terase vo dvore. V čase podávania obedov, keď sme sa konečne dočkali vyproseného hlavného chodu, si sadla okolo nás skupinka mladých ľudí. Azda každý jeden vytiahol cigaretu a oblak dymu sa šíril viacerými smermi. Neboli sme jediní, ktorí sa sťažovali, no všetci okolo si vypočuli drsné urážky a monológ o tom, že mladíka a očividne lídra náš názor nezaujíma, pretože popolník je na stole a to znamená, že fajčiť môžu. Podobne sa vyjadrila aj obsluha. Samozrejme, že také jedlo sa potom ťažko dojedá a skôr je človeku zle.

Comments are closed.