Donna Summer – legenda disco, priekopníčka tanečnej hudby a ikona 70. rokov

0
1619

LaDonna Adrian Gaines známa pod umeleckým menom Donna Summer sa narodila v decembri 1948. Narodila sa do kresťanskej rodiny, strednej vrstvy v Bostone. Už ako malá rada spievala, tancovala a predvádzala sa . Počas puberty spievala v psychadelickej skupine Crow. Neskôr sa presťahovala za veľkým snom do New Yorku. Tu sa jej podarilo presadiť ako muzikálovej herečke a istý čas cestovala. V západnom Nemecku spoznala svojho prvého manžela Helmuta Sommera – práve jeho priezvisko bolo akousi predlohou jej nového umeleckého mena a predzvesťou sólovej speváckej kariéry.

Začiatkom 70. rokov sa vrátila do Ameriky, kde vydala svoje prvé sólové piesne. Tie sa ihneď stali hitmi (Love to Love You Baby, I Feel Love, Hot Stuff, No More Tears,…) a z neznámej speváčky sa stala Disco Diva prvej veľkosti.
V 80. rokoch sa jej ešte pomerne darilo, ale s nástupom novej éry v hudbe sa v 90. rokoch záujem o ňu znížil a ostala v úzadí takmer až do svojej smrti, hoc spievať a vystupovať neprestala nikdy. Za svoju kariéru vydala 17 albumov, 89 singlových nahrávok a získala 5 cien Grammy.

Donna Summer zomrela ráno, 17. mája 2012 vo svojom dome ako 63-ročná po ťažkom a náročnom boji s rakovinou. Hoc nikdy nefajčila, podľahla rakovine pľúc. Podľa zdrojov z jej okolia si ona sama myslela, že rakovina sa u nej vytvorila po tom, ako sa nadýchala toxických látok po teroristickom útoku v New Yorku v roku 2001.
Pohreb sa konal 23. mája 2012 v americkom Nashville v štáte Tennessee.