Dovolenka je potrebná pre zdravie, dokonca pri nej (zdravo) klesá IQ

0
1632

Dopriať si dovolenku by mal každý jeden pracujúci človek. Ak nepočítame momentálne s aspektmi pohľadu ako finančná situácia, druh pracovného pomeru a príležitosti na dovolenku, každý jeden z nás by si ju mal dopriať ako súčasť zdravotnej starostlivosti o samotného človeka. Nikdy nikto neurčil, koľko dovolenky by to malo byť, avšak odborníci odporúčajú minimálne dva týždne.

Prečo vlastne potrebujeme dovolenku?
Celodenný stres, vynakladanie úsilia na zvládnutie pracovných úloh, nutnosť neustále rozmýšľať a zapájať mozog, to všetko spôsobuje nie len vyčerpanie psychické, ale odvíja sa od neho aj vyčerpanie fyzické a množstvo zdravotných komplikácií. Zúrivú klebetnú a šialenú kolegyňu, ktorá sa vtiera šéfovi, vôbec nezaujíma, že od jej intríg a nechutných praktík vám stres uberá melanín a tým šediviete už v tridsiatke. Množstvu papierov na stole vôbec nevadí, že vás z nich ide trafiť šľak. Bolesti hlavy, migréna a v ďalších prípadoch rôzne iné komplikácie zdravia a psychického stavu v práci vedia človeka zaťažiť. Pri celodennom fungovaní v práci je vyčerpaný aj mozog. Ten sa však nehýbe, nedokáže povedať, že je preťažený. Pridá sa k tomu pocit slovenskej reality – od rána do večera v práci, človek nič za celý deň nestihne, počas všade dlhé rady, celý život zanedbaný, lebo celý život je venovaný len práci, ktorá si ho neváži… a máme tu jasný dôvod niekam vypadnúť. Na dovolenku sa chodí načerpať nové sily, získať nových priateľov, okúsiť niečo nové a hlavne vypnúť.

Klesajúce IQ počas dovolenky
V nemeckých článkoch sa objavilo „prevratné“ zistenie, o ktorom sme už svojim spôsobom vedeli dávnejšie. Na dovolenkách a pri oddychu dochádza k čiastočnému vypínaniu mozgu. Za predpokladu, že si neťaháte na hotelovú recepciu do lobby baru notebook s internetom a nepracujete, na dovolenke dochádza k vypnutiu, hoci nie do žiadnej zásadnej fáze náhlej totálnej hlúposti a neinteligencie. Ide len o zvláštny stav mozgu, kedy odpočíva aj on. Respektíve snaží sa odpočívať a vy sa tak prispôsobujete aj telom. Dochádza pritom najmä na bezstarostnej dovolenke, keď sa o všetko postará cestovná kancelária a jediná starosť je nezmeškať všetky možnosti jedál a nápojov v hoteli s All inclusive, či nezabudnúť nabiť baterky na fotoaparáte. Dovolenka pomáha oddýchnuť si nie len telu, ale aj mysli. Mnohí sa na dovolenke nenecháme rozčuľovať myšlienkami nad prácou a problémami doma. Jedna pani pred rokmi na Korfu si dokonca deň pred odletom spomenula, že vlastne doma ju čaká rozvod a v práci ju čaká kopec problémov. Stratila sa, aby nemusela odletieť. No len čo jej došlo, že by mala viac problémov s prežitím ako tuláčka na ostrove, dostala sa do hotela aj k odletu. Aj ona pred ostatnými dovolenkármi priznala, že dovolenka môže človeku pomôcť nestresovať sa nad problémami, ba na ne celkom zabudnúť.

Nuž teda doprajme si dovolenku na nejakom zaujímavom mieste aj my. Naozaj pomáha byť niekde inde. Najlepšie niekde, kde to nestálo veľa, cítime sa tam dobre a je nám milé aj okolie. Osobne mám dojem, že to jediné, čo ma na dovolenke dokáže naštvať sú nevychovaní ruskí dovolenkári, no i tak vo veciach práce a povinností vypínam. Na posilnenie významu oddychu hlavne na dovolenke nezabudnite veľa piť nesladené tekutiny, skúste sa orientovať na zeleninovú a ovocnú stravu a určite sa venujte aj pohybu. Minimálne plávaniu a manželským radovánkam na hotelovej izbe.