Majstrovstvá sveta v Poľsku a na Ukrajine dostupné aj autom

0
1279

Majstrovstvá vo futbale, ktoré sa tento rok konajú v Poľsku a na Ukrajine, sú azda pre nás najbližšie, aké zatiaľ za éry samostatnosti okolo nás sú. Viacero zápasov, ktoré sú roztrúsené po takmer celej Ukrajine a Poľsku sa konajú už o pár dní. Slováci svoje mužstvo na majstrovstvách Európy nemajú, avšak budú tam naši západní susedia Česi. Keďže to nebude mať nikto ďaleko, pokiaľ by chcel navštíviť tieto krajiny a zápasy, môže zvoliť aj dopravu vlastným autom.

Rozdielne poriadky na cestách
Pravidlá cestnej premávky na Ukrajine a v Poľsku sú viac menej totožné ako naše. V Poľsku je tolerancia alkoholu 0,02 promile a na diaľniciach môžete dosiahnuť rýchlosť 140 km/h. Ukrajina to má podobné, avšak mladí vodiči, ktorí majú vodičák menej ako 2 roky nesmú presahovať na ktorejkoľvek ceste rýchlosť 70 km/h. V poľsku sú vyššie pokuty pri prekročení rýchlosti. Už teraz by sa mali na hraniciach očakávať hraničné kontroly. Z dôvodu konania futbalových majstrovstiev totiž očakávajú prílev veľkej športovej / diváckej turistiky zo zahraničia ale aj prílev prípadných problémov.

Obe krajiny sa pripravovali na toto podujatie aj mimo týchto miest
Poľsko, ako aj Ukrajina, vyčistili viacero miest. V Ukrajine sa vyčistilo viacero ulíc, mnohých miest, pripravili sa na prílev turistov aj mestá, mimo tých, kde sa podujatie koná. Dokonca v tejto krajine vyvraždili nechutným spôsobom túlavých psov. V Poľsku sa obnovilo niekoľko chodníkov, opravili cesty, posilnila doprava. Krajina sa tiež pripravuje na propagáciu jej histórie aj pamiatok pre zahraničných návštevníkov. Aj Ukrajina chce niečo zo svojho folklóru prezentovať svetu. Veď už začali propagovať svoj dychový starodávny nástroj na vydávanie oveľa prívetivejších zvukov ako debilná bzučiaca vuvuzela.

foto: ilustračná fotografia a oficiálni maskoti Slavek a Slavko