Choroby: Afty v ústach dokážu potrápiť

1
4613

Afta, ako hovoria v poslednej dobe odborníci, bude zrejme výsledok poškodenej imunity. Niečo na tom bude, pretože sa objavuje najmä u ľudí so zhoršenou imunitou, najviac však u mladých, častejšie dievčat ako chlapcov. V každej rodine sa priemerne s aftami stretol za život jeden človek, takže ide o celkom bežné ochorenie, pokiaľ sa neopakuje a nepredstavuje žiaden výrazný problém. Bežným ochorením prestáva byť, pokiaľ sa z áft stáva ochorenie časté, opakované a veľmi bolestivé. Žiaľ aj takéto prípady sa nevyhýbajú ľuďom v našich končinách.

Čo je afta?
Afta je malý pľuzgier na vnútornej strane líc, v oblasti medzi zubami a perami, alebo vo všeobecnosti na vnútorných miestach kože v ústnej dutine. Dostávajú sa aj na podnebie a jazyk. Podobajú sa na akné, avšak ich vytlačenie, alebo prekusnutie môže byť veľmi bolestivé, najmä ak je v ústach nedostatočná hygiena a ranka sa zapáli. Nie je presne jasný vznik, len predpoklad, že súvisí s imunitou a hygienou v ústach. Je známe, že výskyt áft býva podmienený hormónmi a môžu sa vyskytovať pred menštruáciou. Taktiež nie je potvrdené, či sa afta prenáša, alebo nie. Niektoré výskumy pri oboch partneroch so slabšou imunitou ukázali, že afta sa preniesť na druhého nemusí.
Malé afty sa dokážu stratiť za niekoľko dní, väčšie afty môžu zanechať jazvy a problematické miesta si žiadajú často zdĺhavú liečbu.

Liečenie
Pri ľahších formách sa netreba príliš obávať, afty zmiznú samovoľne. Je však dobré prehodnotiť stravu a venovať viac pozornosť životospráve, vitamínom a vysadiť korenené jedlá a experimentovanie v kuchyni s neznámymi koreninami. V horších formách ochorenia je nutné vyhľadať lekára. Najmä ak sa nachádzajú v okolí zubov hrozí ich prekusnutie, čo môže byť až veľmi bolestivé vo vážnych formách ochorenia a pri veľmi problematickej forme ochorenia s viacerými bolestivými miestami hrozí horúčka, či u detí strach, vysoká nervozita a podobne. Napriek tomu, že sa to nezdá, pomôcť by mal práve stomatológ. Prípravky, ktoré môžete použiť na liečbu sú napríklad Urgo Afty, Aloclair, After RemeSense a ďalšie prípravky. Väčšina v lekárni dostupných gélov je dnes už navrhnutých tak, aby vo vlhkej ústnej dutine na afte vydržala. V niektorých prípadoch môže byť zmenená chuť do jedla, pokiaľ práve je v ústach aj prítomný gél. Obavy z prehltnutia gélu by pacient mať nemal, v aplikovanom malom množstve by nemalo hroziť nič. V prípade vážnych foriem však nepodceňujte lekársku starostlivosť. Pokiaľ nemáte možnosť navštíviť stomatológa, alebo sa vám stane, že vás neprijme, skúste hľadať pomoc u kožného lekára.

Comments are closed.