Na Slovensku by malo v zime dovolenkovať viac turistov než vlani

0
2187

Bratislava (TASR) – Nadchádzajúca zimná sezóna by mala byť lepšia než tá minuloročná. Podľa Slovenskej agentúry pre cestovný ruch (SACR) by totiž mal vzrásť počet turistov, ktorí sa rozhodnú stráviť v zime dovolenku na Slovensku.

„Predpokladáme nárast návštevnosti o približne 5 % v porovnaní s minuloročnou sezónou,“ odhadol pre TASR generálny riaditeľ SACR Marián Bujna. Dynamika rastu návštevnosti však bude podľa agentúry nižšia než v predchádzajúcich dvoch zimných sezónach.


Tip redakcie: Prvý rozsudok smrti po viac ako pol roku


Počas zimy pritom podľa SACR na Slovensku väčšinou prevažujú domáci návštevníci. Zo zahraničia patria medzi najpočetnejších predovšetkým hostia z Českej republiky, Poľska, Nemecka a Maďarska. „Domáci dovolenkári preferujú počas zimy predovšetkým regióny v rámci Prešovského, Žilinského a Banskobystrického kraja,“ opísal Bujna. Zahraniční hostia sa zase zdržiavajú v zimnom období podľa jeho slov najviac v Bratislavskom, Žilinskom a Prešovskom kraji.

Návštevnosť počas zimnej sezóny však môže podľa agentúry ovplyvniť viacero faktorov. Napríklad klimatické podmienky, kvalita a rôznorodosť ponuky v cestovnom ruchu či rast príjmov obyvateľstva.

Čítajte tiež:

Kalifornia legalizovala marihuanu

Dajte si pozor na úroky pôžičiek pri kampaniach bánk