Tu sú možné dôvody prečo vami lomcujú emócie

0
3438

Máme pre vás zopár dôvodov prečo sa s vami zahrávajú vaše emócie.

Nič zlé na tom nie je ak prejavujete vaše emócie. Ide o prirodzené a zdravé ľudské správanie, preto nepočúvajte ľudí, ktorí vám tvrdia, že sa máte obrniť „hrošou kožou“. Ak však máte pocit, že ste emotívni až príliš a nerozumiete prečo, tento článok vám pomôže nájsť odpoveď. 

47827237 - different expressions

Je to len zdanie

Mnohí ľudia majú zo seba pocit, že sú príliš emotívni, pretože sa porovnajú so štandardom v západnej kultúre. Stereotyp hovorí, že muži veci veľmi neprežívajú, zatiaľ čo u žien sú aj výrazné emócie akceptovateľné. Skutočnosť môže byť taká, že nie ste nadpriemerne emotívni. Akurát ste možno obklopení ľuďmi, ktorí emócie nedávajú veľmi najavo, a preto máte pocit, že vyčnievate.

Vplyv hormónov

Pretlak pocitov je často výsledok práce hormónov. Ženy sú počas „svojich dní“ náladovejšie práve preto, že ich telom vtedy prechádza mnoho hormónov. Hormóny vás však môžu ovplyvňovať aj v iných prípadoch. Činia sa napríklad vtedy, keď vám v strave chýba dôležitá látka.


Tip redakcie: Poznáte svoje vychádzajúce znamenie


Genetika

Možno ste sa už narodili ako citlivý človek. Na tom nie je absolútne nič zlé. Jednoducho prežívate pocity na hlbšej úrovni ako ostatní. Ak je váš súrodenec na tom podobne, bude v tom zrejme genetika.

Nedostatok spánku

Ak sa bábätko poriadne nevyspí, máte istotu, že bude vyvádzať. Dospelí si to neuvedomujú, no sú na tom podobne. Ak pravidelne spíte menej ako sedem hodín, nečudujte sa, že všetko príliš prežívate. Keď si mozog dostatočne neoddýchne, nedokáže ani primerane spracovávať emócie. Ľahko preto začnete byť mrzutí či smutní.

47462956 - pretty woman waking up and yawning

Následok traumy

Traumatický zážitok môže u človeka spôsobiť, že sa emócie začnú oveľa ľahšie dostávať na povrch. Tento problém majú často ľudia s posttraumatickou stresovou poruchou (PTSD). Po veľkej traume je vhodné vyhľadať odborníka, ktorý vám pomôže ľahšie sa vyrovnať s intenzívnymi pocitmi.

Úzkostná porucha

Ľudia, ktorí trpia úzkostnou poruchou, bývajú veľmi emotívni. Pri každej situácii sa im totiž preženie hlavou veľké množstvo možných scenárov, pričom každý z nich sprevádza iná emocionálna reakcia. Mix rôznych pocitov sa prejavuje nestálosťou nálady.

Kontakt s emotívnymi ľuďmi

Ak sa často stretávate s citlivými a emotívnymi ľuďmi, ich správanie sa čiastočne „nalepí“ aj na vás. Je to podobné ako s prízvukom.

Priveľa stresu

Stres ovplyvňuje emócie podobne ako nedostatok spánku. Pod tlakom sa ľahšie podráždite a vaša nálada sa často mení. Nájdite si zdravú formu odbúravania stresu. Pomáha pravidelné cvičenie či záľuba, pri ktorej si kvalitne oddýchnete. Dobre vás uvoľní aj masáž.

40043950 - stressed man and lots of people background

Nezdravá strava

Keď telo nedostane potrebné živiny, nefunguje správne. Výkyvy nálad môžu byť dôsledok zlej životosprávy.

Depresia

Emotívne reakcie sú jeden zo znakov depresie. Ak máte pocit, že svoje pocity nezvládate, mali by ste vyhľadať profesionálnu pomoc.

Čítajte tiež:

 Sedem ranných zvykov, s ktorými by bolo najlepšie prestať

6 dôvodov, prečo zapájať deti do domácich prác

Energeticky úsporné „vychytávky“, ktoré si môžete dovoliť


Zdroj: http://www.lovepanky.com/my-life/better-life/why-am-i-so-emotional