Podľa vedcov majú šťastní ľudia 8 spoločných znakov

0
3903

Šťastní ľudia majú 8 spoločných znakov

Každý chce byť šťastný. Preto si veda o šťastí získala v poslednom čase viac pozornosti. Odborníci po celom svete sa pustili do písania správ o tom, ako dosiahnuť šťastie, a popularita takzvanej pozitívnej psychológie, ktorá sa zaoberá šťastným životom jednotlivcov či skupín, prudko stúpla a prišli na 8 znakov ktoré majú šťastní ľudia spoločných. 

41729173 - friendship, leisure, summer and people concept - group of smiling friends lying on grass in circle outdoors

V súčasnosti máme síce dostatočné množstvo informácií o tom, ako sú určité prejavy správania, prístupy či voľby prepojené so šťastím, no väčšina výskumov je schopná nájsť iba vzájomné súvislosti. 

Podľa názorov odborníkov máme pod kontrolou asi 40 percent vlastného šťastia. Zvyšok určuje genetika a externé faktory. To znamená, že máme možnosť ovplyvniť veľmi veľa.


Tip redakcie: Ak chcete byť v práci šťastní nájdite si kamarátov


Pripravili sme pre vás osem vedecky podložených prejavov správania, ktoré údajne vedú k šťastnému životu.

Vzťahy sú kľúčové

V istej rozsiahlej štúdii sledovali viac ako 70 rokov vybraných mužov a zistili, že najšťastnejší (a najzdravší) z nich mali pevné vzťahy s ľuďmi, na ktorých sa mohli spoľahnúť.

Čas je silnejší než peniaze

Množstvo výskumov dokázalo, že šťastnejší ľudia uprednostňujú v živote viac času pred peniazmi. Zdá sa, že už iba takýto postoj robí ľudí spokojnejšími.

Dostatok peňazí na zaplatenie účtov však tiež nie je nepodstatný

Podľa štúdií rastie duševná pohoda ruka v ruke s príjmom až do výšky 75.000 dolárov ročne (respektíve v závislosti od vašich životných nákladov).

Niekedy sa treba zastaviť a vypnúť

Ľudia, ktorí vedia spomaliť a vychutnať si v živote pekné veci, sú dokázateľne spokojnejší.

31798231 - beautiful smiling woman lying on a grass outdoor. she is absolutely happy.

Potenie nie je len o spaľovaní kalórií

Výskumy dokazujú, že vyššia úroveň fyzickej aktivity priamo súvisí so silnejším pocitom šťastia. Zdá sa, že cvičenie zmierňuje aj symptómy niektorých psychických ochorení.

Zábava je hodnotnejšia než materiálne veci

Ľudia majú tendenciu byť šťastnejší, ak míňajú peniaze na zážitky namiesto materiálnych vecí. Vedci zistili, že šťastie prináša aj nákup niečoho, čo nás k zážitkom priblíži (napr. lezecké topánky alebo nová kniha).

Pomáha život v prítomnosti

Viaceré štúdie potvrdili, že ľudia, ktorí meditujú, pociťujú viac pohody a šťastia.

Čas strávený s priateľmi je dobre strávený čas

Kontakt s bežnými priateľmi prináša pocit šťastia a obzvlášť to platí pre blízke priateľstvá – predovšetkým so šťastnými ľuďmi.

 Čítajte tiež:

Cviky na spodnú časť brucha, a prečo sú obzvlášť dôležité pre ženy

Vaginálny zápach – odborníčka na hormóny radí, ako zistiť, kedy je zdravá

Ako opeknieť a neminúť ani cent


Zdroj: http://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/happiness-behaviours-characteristics-science-relationships-kindness-a7843631.html