Ako zvládnuť behanie v horúčavách

0
2761

Beh je skvelý spôsob ako si udržať kondičku. Počas letných mesiacoch však môže znamenať istý nekomfort, ktorý vie odradiť aj tých najväčších nadšencov. Podniknite nasledujúce kroky a bude sa vám behať lepšie ako pred tým.

Aklimatizujte sa

Ak vyrazíte von na slnko bez toho aby ste svojmu organizmu dali čas, aby si zvyklo na teplotu, spôsobíte mu šok.

Pred tým než začnete behať, strávte vonku nejaký čas, aby ste sa aklimatizovali. Za pokus stojí aj dať si horúci kúpeľ, telu tak poskytnete najväčšiu príležitosť zvyknúť si.

Dodržujte pitný režim

Hydratácia je základ. Obzvlášť ak sa chystáte behať v horúčave. Vtedy sa odporúča piť veľa vody.

Ak sa však chystáte na maratón, pitie príliš veľa vody ráno v kombinácii s adrenalínom môže spôsobiť, že strávite hodinu na záchode. V takom prípade sa odporúča pitie nápojov pre športovcov, ktoré obsahujú uhľohydráty a eletrolyty a zvýšia vašu energetickú hladinu.

Vhodne sa oblečte

Príliš hrubé oblečenie z ťažkého materiálu vám na pohode pri behaní nepridá. Vyberte si aktívne oblečenie, ktoré je vyrobené zo správneho materiálu, ktorý odvádza vlhkosť. Uistite sa, že si vyberiete spodnú bielizeň a ponožky s ergonomickým tvarom, ktoré vám dobre sadne.

Prehodnoťte svoje očakávania

Mnoho ľudí, ktorí pravidelne bežia, sa usiluje o neustále prekonávanie samých seba a dosahovanie najlepších výsledkov. Ak je však príliš horúco, pravdepodobne budete pomalší. Nemyslite teda na prekonávanie sa, ale prijmite výzvu na dokončenie cieľa v horúci deň. Pokiaľ je to možné, snažte sa bežať v tieni.

Odpočiňte si a zotavte sa

Akonáhle ste si odbehli, ďalším krokom je zotavenie. Navyše existuje množstvo živín, ktoré by ste do svojej diéty mohli zahrnúť a pomôcť vášmu telu zotaviť sa.

Horčík pomáha znižovať svalové kŕče, zatiaľ čo zinok zrýchľuje obnovu svalov a sily. Horčík sa nachádza v potravinách ako avokádo, orechy, losos. Zinok sa nachádza v niekoľkých rôznych druhoch semien (vrátane tekvice, sezamu a melónu), cesnaku a cíceru.

Čítajte tiež:

Ak vás pri behu bolia kolená, po tomto už nebudú

Ako si vychutnať pohárik alkoholu bez zrujnovania veškerej snahy vo fitku