Ako pripraviť dieťa na mladšieho súrodenca

0
5258

Ako pripraviť dieťa na súrodenca

Priviesť na tento svet dieťa je úžasná a zvláštna skúsenosť. Druhýkrát je to zase niečo úplne iné – človek už nekontroluje každé dve minúty veľkosť plodu, ale zaoberá sa viac tým, ako bábätko príjme prvé dieťa.

21503178 - portriat of angry siblings fighting

Tu je niekoľko tipov, ako na to

Čítajte si spolu

Na trhu existuje množstvo kníh zameraných práve na prípravu dieťaťa na príchod mladšieho súrodenca. Môžete si spolu prezrieť detské albumy a ukázať svojej ratolesti, aké boli kedysi maličké bábo. Takouto aktivitou vytvoríte u dieťaťa pozitívnu asociáciu s novým prírastkom hneď od začiatku – veď čo je zlé na túlení sa na gauči a prezeraní si obrázkov?

Trávte spolu voľný čas

Kolotoče sú pre vás síce mimo hry, ale činností, ktoré so svojím dieťaťom môžete robiť, je stále neúrekom. Naplánujte si aj popôrodný program tak, aby ste si našli samostatný čas na prvé dieťa. Nebude tak mať pocit priveľkej zmeny a zmierni to súrodeneckú žiarlivosť.


Tip redakcie: Máme povedať dieťaťu o sexe? Rodičia vravia, že oni vedia viac ako my


Vcíťte sa do ich kože

Predvídajte otázky tipu „kto bude so mnou, keď vy pôjdete do nemocnice po bábätko“?  a majte prichystané konkrétne odpovede. Povedzte dieťaťu presne, čo ho čaká, aby sa nebálo.

Stretávajte sa s bábätkami

Môžete spolu ochkať nad ich maličkými rúčkami a nôžkami a vysvetliť dieťaťu, že bábätká sa hladkajú po brušku a nožičkách a nikdy nie v blízkosti očí. Ak sa dieťa naučí pri maličkých aj šepkať, pri novom prírastku sa bude cítiť ako „profík“.

44195298 - happy family. pregnant mother and baby daughter having fun relaxing and playing on the sofa at home

Začleňte ho do príbehu

Uistite sa, že vaše dieťa sa cíti byť súčasťou príbehu vaše rozrastajúcej sa rodiny. Hovorte o druhom dieťati ako o jeho maličkom bračekovi či sestričke namiesto neutrálneho oslovenia bábätko.

Neunáhlite sa

Vnímanie času je u malých detí úplne iné. Niektorí odborníci tvrdia, že o bábätku sa vôbec netreba rozprávať, kým nemáte viditeľne väčšie brucho – pozor však, aby vás s oznámením novinky dieťaťu niekto nepredbehol. Dobre je tiež dať príchodu nového súrodenca časové ohraničenie, ktoré dieťa pochopí. Napríklad, že malý braček či sestrička príde okolo Veľkej noci.

46065145 - happy parents - dad and pregnant mom reading book to child together on couch in home

Pozor na spanie

Ak chcete s príchodom nového člena rodiny pozmeniť spacie opatrenia, radšej si to rozmyslite. Buď naučte dieťa spávať inde s niekoľkomesačným predstihom, alebo na to na dlhšie zabudnite. Nechcete predsa, aby k vám prišlo „buntošiť“ o tretej ráno, keď ste konečne uspali bábätko a tešíte sa na dve hodiny zaslúženého spánku.

Zmierte sa s tým, že žiarlivosti úplne nezabránite

Síce už máte nejakú tú predstavu ako pripraviť dieťa na súrodenca no pripravte sa na škrabance a záchvaty žiarlivosti. Súrodenecká rivalita je súčasť zväčšujúcej sa rodiny. Najlepšou zbraňou proti nej je empatia a láska. Rozsah detského hnevu vás môže šokovať – ale rovnako to dokáže aj hĺbka súrodeneckej lásky.

Čítajte tiež:

Po ceste na ihrisko vysvetlite svojmu dieťaťu pravidlá. Ako vychovať slušné a poslušné deti

Žiaden spánok v aute či televízor hodinu pred spaním. Mamičky radia ako naučiť dieťa spať


Zdroj: http://www.purewow.com/family/how-to-prepare-a-child-for-a-sibling