Máme povedať dieťaťu o sexe? Rodičia vravia, že oni vedia viac ako my

0
3964

Príbehom o bocianoch a včeličkách už nikto dnes neverí. Ani tie najmenšie deti. Vďaka televízii, západnému vplyvu, moderným seriálom a celkovej otvorenosti spoločnosti naše deti toho o sexe vedia niekedy viac ako my dospelí. Avšak, často len na teoretickej úrovni. Ako povedať dieťaťu o sexe je otázka, ktorú raz bude musieť riešiť každý rodič. Nenechajte sa však vykoľajiť ak vám dieťa povie, že už malo sex.


Tip redakcie: Twitter zvažuje vytvorenie spoplatnených služieb


Deti vedia o sexe toho často viac ako my, no všetko sú len polopravdykondom

Milí rodičia, zrejme vás sklameme. Ak sa rozhodnete s vašim dieťaťom preberať tému sexu, zrejme vás vaše dieťa vysmeje. O sexe už všetko vie – chýbajú mu len praktické skúsenosti. Aspoň si to teda myslí. V prípade, že sa vám dieťa prizná, že už malo sex, nehnevajte sa naňho. Naopak, poďakujte mu, že vám to povedalo. Ide o veľký krok vo vzťahu dieťa – rodič.

8 odporúčaní pre debatu o sexe s vašim dieťaťom

1 Nečakajte do pätnástich rokov, deti vedia, čo je sex oveľa skôr.
2 Dajte na svoje pocity, vy ako rodič budete vedieť, kedy začať debatu o sexe. Ideálne vtedy, keď si naše dieťa nájde prvého frajera alebo frajerku.
3 Nerobte z toho žiadnu vedu a debatu veďte v uvoľnenej atmosfére.
4 Sex dieťaťu nezakazujte. Všetci predsa vieme, že zakázané ovocie chutí najlepšie.
5 Dajte dôraz na bezpečný sex, prevenciu a ochranu.
6 Vysvetlite dieťaťu, že existujú taktiež smrteľné pohlavné choroby. Nesnažte sa však znieť ako pani učiteľka v škole.
7 Vysvetlite dieťaťu, čo je homosexualita. Avšak, nevkladajte mu svoje názory, len fakty. Má vlastnú hlavu.
8 Nezabudnite, že viesť celú debatu v pohodovom duchu, no nevtipkujte. Ak z vás dieťa ucíti, že debatu neberiete vážne, nebude bezpečný sex brať vážne ani ono.

Toto video vyvolalo na internete veľa rozporných reakcií

Nesmieme zabúdať ani na mentálne postihnuté deti. Ako povedať o sexe im? To, že majú postihnutie neznamená, že sa ich telo nevyvíja a nedospieva podobne, ako to naše. Aj mentálne postihnuté deti majú chuť na sex. Režisérka Barbora Dlouhá prijala výzvu natočiť desať minútový dokument o sexe pre postihnuté deti. To, ako sa jej to podarilo posúďte už sami: