Prečo je okrová žltá trendom farieb, na ktoré ste čakali

0
4221

Zdá sa, že každý farebný trend prechádza rovnakým vývojom, počnúc módou, následne vstúpi do sveta krásy, až sa vydá na cestu k dekoratívnym výrobkom a nakoniec ovplyvní všetko ostatné.

Na chvíľu boli všetci posadnutí zlatoružovou. Potom bola všade miléniová ružová, teda všade čo malo nádych mileniálov od výrobkov Glossier po stoličky s ružovým nádychom. Stali sme sa tak nasýtení ružovkastou, že sa tento odtieň stal v podstate neutrálnym. Našťastie sme sa posunuli k ďalšiemu farebnému trendu generácie Z, žltej.

View this post on Instagram

Interior Inspiration – Add some spice to your lounge with this season's key colour, mustard. This rich ochre yellow is warm and decadent and looks lovely in velvet! Discover more by following us on Pinterest… #theloungeco #lounge #Livingroom #livingroomfurniture #furniture #sofa #mustardsofa #mustardvelvet #mustardvelvetsofa #mustard #ochre #yellow #yellowsofa #colourtrend #moodboard #interiormoodboard #pinboard #pinterest #interiordesignideas #interiordecor #Autumn #autumnaltones #bloggerstyle #interiorinspiration #interiorinspo

A post shared by The Lounge Co. (@theloungeco) on

Žltá farba generácie Z sa môže pohybovať od svetlého citróna až po hlbokú horčicu, v detstve sa objavil v podobe kultových šiat v hudobnom videu „Hold Up“ od Beyonce a za posledné dva roky sa dostal z prehliadok do obchodov. Teraz je žltá aktuálnym trendom v našich domácnostiach, ale pod názvom, okrová.

Aká farba je okrová

Podľa definície je oker prírodný pigment z ílovej hlinky odvodený od oxidu železitého, piesku a ílu, ktorých farba sa môže pohybovať od žltej po tmavo oranžovú alebo hnedú.

V posledných troch mesiacoch údajne došlo k 36% nárastu vo vyhľadávaní predmetov v okrovej farbe na webe a na Pintereste záujem o tento odtieň narástol až o 65%.

Ako elegantne použiť okrový trend v domácnosti

Zdroj: pohodo.sk

Ak chcete do svojej domácnosti vniesť trochu slnka, nie je nič jednoduchšie ako prikryť posteľ žltou dekou či hodiť na pohovku pár okrových vankúšov.

Žltá a jej odtiene taktiež pozitívne vplývajú na spánok. Uvoľňujú telo tým, že stimulujú upokojenie nervov a dodávajú pozitívny pocit. Posledným trendom v oblasti posteľnej bielizne sú zamatové okrové obliečky.

Zdroj: pohodo.sk

Žltá farba podporuje komunikáciu, oranžová zvyšuje hravosť, veselosť a vylepšuje našu celkovú pohodu. Sýty tón marhuľovej pôsobí hrejivo a miestnosť dokáže veľmi zútulniť. Aj kuchyni sluší žltá, vyvoláva chuť do jedla. Tieto odtiene sú ideálnym riešením pre obývaciu miestnosť.

Ak je vaším zámerom vytvoriť vzhľad chladného počasia, kombinujte okrovú s ďalšími organickými odtieňmi žltej a pomarančovej.

Hľadáte viac inšpirácii pre okrové domáce dekorácie? Vybrali sme niekoľko kombinácii, ktoré vám pomôžu do vášho domova pridať tento farebný trend bez toho aby ste to prehnali 🙂

Zdroj: pohodo.sk
Zdroj: pohodo.sk
Zdroj: pohodo.sk
Zdroj: pohodo.sk
Zdroj: pohodo.sk

Článok vytovrený v spolupráci s pohodo.sk.