DNA Tyranosaura Rexa je na dosah!

0
2088

tyranosaurs

Našla sa tehotná samička Tyranosaura Rexa! Tento objav ponúka dnešnej vede mnoho možností poznania evolúcie kladenia vajec. Tiež sa vďaka nemu dozvieme viac o rozdieloch medzi samcami a samicami dinosaura. Najviac prelomovým prínosom by bolo, ak by sa v pozostatkoch nachádzala aj DNA – bol by to revolučný nález v oblasti výskumu tohto vyhynutého živočíšneho druhu.

Lindsay Zanno referovala, že fragmenty dinosaurej DNA by sa vo fosíliách mohli naozaj nachádzať, ale potvrdiť to budú môcť až ďalšie testy a výskum. Lindsay Zanno je docentkou biologických vied na Štátnej univerzite v Severnej Karolíne, kde je tiež vedúcou paleontologického výskumu.

Už dnes je však isté, že Tyranosaurus, ktorý sa našiel v Montane, mal zachovanú medularánu kosť. Prítomnosť tohto typu kostného tkania znamená, že samica sa práve chystala zniesť vajcia.

tyranosaurs

Medulárna kosť sa u vtákov nachádza len tesne pred alebo počas kladenia vajec. A práve z nej by sa tiež mohla izolovať DNA. Tento typ kosti vystiela dreňovú dutinu dlhých kostí vtákov a slúži im ako špeciálny zdroj vápnika, ktorý potrebujú na kladenie vajec. Vďaka tomu nemusia pri tvorbe škrupiny uvoľňovať vápnik z ostatných kostí a neoslabujú ich (na rozdiel od krokodílov, ktorí pri kladení vajec musia oslabiť svoju kostru).

Mary Schweitzer spolu s Lindsey Zanno podrobili stehennú kosť z dinosaurích pozostatkov chemickej analýze a dokázali, že naozaj ide o medulárnu kosť. Testy totiž potvrdili prítomnosť karatán sulfátu – látky, ktorá sa v žiadnom inom type kosti nevyskytuje.

Aj keby sa DNA nepodarilo z kosti izolovať, jednoznačne tento objav potvrdzuje pohlavie Tyranosaura a zároveň otvára cestu k novým poznatkom o evolúcii kladenia vajec vtákov.

Zdroj: news.discovery.com