Vysoké podpätky vám škodia. Ako a prečo

0
2710

Problémy prameniace z nosenia vysokých podpätkov

Doktorka Jacqueline Suterová, odborníčka na chirurgiu chodidiel, tvrdí, že vysoké podpätky môžu človeku poškodiť chodidlá. Norma káže, aby ich ženy nosili do práce, na spoločenské udalosti, či dokonca na párty. Škodlivé sú preto, že neprirodzene presúvajú váhu tela na špičku chodidla. Kolená a boky sa vo vysokých topánkach posunú viac dopredu, takže chrbát musí túto nerovnováhu kompenzovať tým, že sa prehne dozadu. Celá chrbtica sa ocitne v neprirodzenej polohe.

23371700 - woman keeps two pumps in the shopping mall and can't choose the one for her

Dôsledky

Problémy, ktoré môžu z nosenia vysokých podpätkov vyplynúť, zahŕňajú únavové zlomeniny kostí priehlavku, bolesť kolien, bokov a chrbta či zapálené šľachy. Časté sú zranenia ako vytknuté členky. Ak máte tendenciu k zarastajúcim nechtom, môžete počítať s jej zhoršením. Začnú sa problémy s pricviknutými chodidlovými nervami, kladivkovými prstami, mozoľmi a pľuzgiermi.

V skratke: vysoké podpätky môžu mať naozaj negatívny vplyv na vaše zdravie.

Riešenie

Všetko s mierou. Vysoké podpätky nenoste stále. Každý deň si dajte iné topánky, aby ste menili výšku podpätku. Pokojne ich vymeňte aj v priebehu dňa – jeden pár majte do kancelárie, jeden na cestu do práce a späť. Vyhnite sa tomu, aby ste celý deň prechodili v topánkach na vysokom opätku.

Ak si pomocou podpätku radi pridávate výšku, zvážte aj iné alternatívy ako ihličky – klinové topánky alebo topánky na platforme. Váha tela sa v nich rozloží lepšie ako v tenkých lodičkách.

Čítajte tiež:

Sex počas tehotenstva. Fakty a mýty

5 rád ako ukončiť vzťah-nevzťah

Ako byť milý k ľuďom, ktorých nemáte radi

 


Zdroj:http://www.businessinsider.com/podiatrist-explains-how-high-heels-destroy-feet-jackie-sutera-2017-5