Chcete sa zbaviť vianočných kilogramov? Vyskúšajte bielkovinovú diétu

0
2015

Vianočné sviatky dokážu poriadne potrápiť každú postavu a sladké koláče či iné chutné pokrmy sa veľmi ľahko odrazia aj na telesných tukových zásobách. Zbaviť sa ich však nie je možné mávnutím čarovného prútika. Najvhodnejšou voľbou je kombinácia pravidelného pohybu a úpravy stravy. Čo všetko môžete spraviť pre dosiahnutie krajšej postavy?

chudnutie

Hladovka nie je riešenie

Áno, je to tak. Hoci sa hladovka môže zdať ako rýchly spôsob zhodenia nadbytočných kilogramov, rozhodne to nie je zdravá metóda. Už prvých dňoch intenzívnej hladovky sa začne meniť vaša psychika. Nekonečný hlad vie poriadne zhoršiť náladu. Sami určite poznáte, aké nervy máte, keď raz vynecháte obed. Popri hladovke vás môžu postihnúť aj depresie, s ktorými zas môže váha stúpať smerom hore. Nevýhodou sú tiež návaly hladu, ktoré ak neovládnete, zjete všetko, čo uvidíte. V chudnutí totiž platí, že všetkého veľa škodí. Drastické diéty nie sú vhodným riešením.


TIP redakcie: Spaľovače tukov vám pomôžu schudnúť, no kilometre za vás nezabehnú

Vyskúšali ste bielkovinovú diétu?

Možným spôsobom, ako upraviť po vianočnom napchávaní sa stravu, je napríklad proteínová alebo bielkovinová diéta, ktorá je založená na prijímaní potravín s vyšším množstvom proteínov a tukov. Obsah prijatých sacharidov sa, naopak, zníži na minimum.

Takáto strava má nižší glykemický index, vďaka čomu je chuť na sladkosti potlačená a výhodou je aj pocit sýtosti. Pomocou bielkovinovej diéty sa vám skvalitní svalová hmota a zrýchli metabolizmus, čím sa zvýši efektivita spaľovania kalórií. Počas takéhoto stravovania sa pripravte na 5 – 6 menších porcií, ktorými pokryjete celodenný príjem energie a telo si nebude musieť ukladať zásoby.


TIP redakcie: Šesť tajomstiev ,,cool“ mamičiek

Najlepšie je úpravu stravy kombinovať s pohybom

Spoliehať sa výlučne na zmenu stravy tiež nie je úplne ideálnym riešením. Ak sa totiž vrátite k pôvodným zvykom, vráti sa aj pôvodná váha a mnohokrát aj s istým prírastkom. Začnite sa venovať nejakému druhu pohybu. Nemusíte chodiť do posilňovne, ak vás to nebaví. Pohybových aktivít je mnoho – vyberte si niečo, pri čom sa cítite pohodlne. Tak si nielen vyformujete postavu, ale zároveň získate nové hobby, ktoré vás bude napĺňať.

Zdroj foto: Bigstockphoto