Zariadenie, ktoré má o našom šatníku väčší prehľad ako my

0
1107

Kedysi sa ženy snívajúce o strojoch, ktoré sami perú a žmýkajú oblečenie, nazývali emancipované. Dnes sú práčky tak ľahko a pevne zakomponované do nášho každodenného života, že by bolo asi veľmi ťažké si našu existenciu bez nich predstaviť. Koľko toho ale vieme o týchto úžasných vynálezoch? Bola ich cesta k našim domovom tak ľahká ako dnes?

Tu je niekoľko zaujímavých faktov, ktoré vám o týchto zariadeniach prezradia viac.

Najstarší domáci spotrebič

Pranie si chceli zjednodušiť už ľudia v staroveku. A potvrdzujú to prvé pokusy o automatizáciu procesu prania, ktoré uskutočnili podľa záznamov už starí Babylončania. Navrhli akési veľké koleso s mnohými čepeľami, niečo ako dnešné lopatky v bubne práčky, ktoré bolo potom ponorené do kade s namočenou bielizňou. Otáčaním kolesa tak Babylončania strávili pri praní oveľa menej času a energie.

Práčky sú teda najstarším domácim spotrebičom v našej domácnosti. Samozrejme, prichádzali na trh s úplne iným dizajnom a mechanizmom ako dnešné kompaktné a špičkové práčky so sušičkou s pripojením na internet.

Starovekí Gréci používali na pranie v zemi špeciálne vyhĺbené jamy. Boli naplnené vodou, bielizeň sa tam hádzala a šliapala nohami. Potom sa oblečenie rozložilo v blízkosti vody a pobrežné vlny ho plákali.

Predchodcovia dnešných práčok

O niečo neskôr sa na umývanie bielizne začali používať všetky druhy nádob: vedierka, kade alebo korytá. Do nádoby s bielizňou sa vhadzovali horúce kamene, ktoré slúžili na ohrev vody. Nasledujúce zautomatizovanie procesu riešili viacerí vynálezcovia a ľudia, ktorým záležalo na jeho zjednodušení. A mnohým sa to aj podarilo.

Avšak, bez ohľadu na to, kde a kým bola prvá práčka vyrobená, je dôležité, že takéto zariadenia nám uľahčujú prácu a šetria čas. Zlepšenie po technickej stránke nastalo spolu so zlepšením vzhľadu.

Z objemných a nepohodlných strojov sa práčky vyvinuli v elegantné spotrebiče, ktoré robia správnu vec a uľahčujú domáce práce v mnohých rodinách. Zariadenia sa zároveň stávajú aj štýlovým prvkom interiéru kúpeľne alebo kuchyne, ktoré majú o našom šatníku ten najväčší prehľad.