Záhada ostrova Flannan

0
3572

Na tomto ostrove, ktorý sa nachádza na západe Škótska, zmizli traja údržbári, keď sa starali o chod majáku.

O maják sa vždy staral trojčlenný tím, pričom štvrtý chodil pravidelne na kontroly. Nedialo sa tu nič zvláštne, až kým,… 6. decembra 1900 sa jeden člen (Joseph Moore) vracal na pobrežie. Na ostrove, ako to už bývalo zvykom, zanechal svojich troch kolegov Jamesa Ducata, Dobalda McArthura a Thomasa Marshalla.

marseille-1118474_960_720

Joseph sa na ostrove mal ukázať najskôr o 14 dní, čo nebolo nič neobvyklé. Zlé počasie mu však neumožnilo vyplávať a tak sa na ostrov vybral až o 20 dní. Tento sklz o 6 dní mu však robil starosti, nakoľko na Vianoce nemohli byť jeho členovia tímu doma a povrávalo sa, že maják pár dní nesvieti.

V prvý možný termín, 26. decembra, keď Joseph prišiel pre svojich členov posádky si všimol niečo zvláštne. Pri móle ho nikto neprivítal. Vstupná brána aj dvere majáku boli zatvorené a maják nesvietil. Postele mužov neboli upratané a hodiny sa taktiež zastavili. Joseph si na pomoc privolal ďalších troch ľudí, aby mu pomohli odhaliť tieto zvláštne udalosti. Pri dôkladnom preskúmaní zistili, že v majáku nikto nie je, no prichystaný bol podľa pravidiel. Gumáky jedného z mužov boli v miestnosti, čo značilo o tom, že do neľútostného počasia sa vybral bosí. Po mužoch však ani stopy.

Joseph aj so svojimi námorníkmi prehľadali celý ostrov a preskúmali celý maják. Nepodarilo sa im však nájsť nič, čo by mohlo pomôcť pri pátraní po mužoch. Na ostrove boli zaznamenané škody po búrke, no tie boli zapísané aj v údržbárových zápiskoch, takže sa stali ešte pred ich zmiznutím. V zápiskoch sa tiež uvádzalo, že 12. a 13. decembra vládlo na ostrove zlé počasie, no po týchto dvoch dňoch sa more utíšilo. To boli dni, kedy maják prestal svietiť. Ďalšou nevysvetliteľnou záhadou bola výstroj do zlého počasia. Dve výstroje z troch chýbali napriek tomu, že na ostrove boli traja členovia posádky.

lighthouse-1073560_960_720

Na ostrovoch sa odohrala strašná udalosť. Traja strážcovia zmizli z ostrova. Stopy naznačovali, že z ostrova zmizli asi pred týždňom. Mužov musela strhnúť vlna alebo padli do mora, keď sa snažili opraviť škody na ostrove. Ich telá však ani po niekoľkých rokoch neboli nájdené. V zápiskoch písali, že sa more a počasie radikálne zlepšilo. Prečo bola jedna z kombinéz na svojom mieste a hodinky sa zastavili? Čo robili gumáky v miestnosti?

Muži boli školení na takéto podmienky. Boli fyzicky aj psychicky zdraví a preto nikto nechápe, čo sa mohlo stať. Joseph na tomto ostrove ostal o niekoľko dní dlhšie, aby sa pokúsil objasniť túto záhadu. Povedal, že ostrov na neho pôsobí naozaj veľmi depresívne a smutne. Zmiznutie mužov sa však nikdy nepodarilo objasniť.