Výhody ekologických obalov

0
1067

Eko obaly, ako napríklad drevený riad, neodmysliteľne patria k udržateľnosti, ktorá sa čoraz častejšie skloňuje aj v slovenských reštauráciách. 

Udržateľná reštaurácia nie je ani zďaleka iba záležitosťou budovania imidžu pred zákazníkmi, začína byť nevyhnutnosťou. Ak chcete, aby Zem slúžila ešte ďalším generáciám, pozitívne zmeny smerom k životnému prostrediu sú potrebné ako soľ. 

Vaša reštaurácia sa stane udržateľnou napríklad vtedy, keď začnete šetriť vodou, vymeníte jednorazové plastové nádoby za drevený riad, uprednostníte lokálnych farmárov pred supermarketmi, motivujete zákazníkov ku konzumácii jedál na rastlinnom základe, zriadite si vlastnú kompostáreň alebo znížite množstvo odpadu používaním ekologických obalov. 

Ekologické obaly sú alternatívou plastov, ktoré sa rozkladajú desiatky rokov. Vyznačujú sa rozložiteľnosťou a zvyčajne sa dajú kompostovať. Eko obaly sa vyrábajú napríklad z cukrovej trstiny. Tá je schopná rozložiť sa v komposte do 60 dní a následne obohatí pôdu. Na nerozoznanie od bežných plastov je bioplast PLA s tým rozdielom, že sa dá kompostovať. Obľúbené na zhotovenie gastro potrieb sú aj materiály ako palmové listy či drevená dyha. 

Eko obaly: aké sú ich výhody? 

Nemáte stále jasno v tom, prečo ekologické obaly používať vo svojom gastro zariadení? Prečítajte si, aké majú benefity. 

Sú priateľské k životnému prostrediu 

Eko obaly sú neodmysliteľne späté s udržateľnou reštauráciou. Tým, že sa vyrábajú napríklad z recyklovaných materiálov, znižujú spotrebu vstupných surovín a energetických zdrojov. Pri ich produkcii vznikajú nižšie emisie uhlíka ako v prípade bežných plastových obalov. 

Ďalšou nespornou výhodou eko obalov je netoxickosť a biologická odbúrateľnosť, čiže sú rozložiteľné a kompostovateľné. To sa nedá povedať o tých plastových. Tie sa síce dajú recyklovať, no napriek tomu mnohokrát končia na skládkach, kde sa rozkladajú desiatky až stovky rokov. Alarmujúce je aj znečistenie oceánov, v ktorých ročne skončí neuveriteľných 8 miliónov ton plastov. Tie sú postrachom pre morské živočíchy i vtáctvo. 

Rozložiteľné a kompostovateľné sú, napríklad taniere z bagasy. Vyznačujú sa pevnosťou, stabilitou, možnosťou použiť ich v mikrovlnnej rúre a, samozrejme, rozložiteľnosťou. To znamená, že po použití putujú do kompostu. 

Zlepšujú imidž reštaurácie 

Používaním ekologických obalov dávate zákazníkom signál, že vám záleží na životnom prostredí. Zároveň z vás robia reštauráciu, ktorá sa nebojí zodpovednosti, čo sa týka ekológie, aj za cenu vyšších nákladov. 

Ak poskytujete donášku jedla, nie je jedno, či použijete plastové, alebo ekologické menuboxy. Dvojdielny menubox z cukrovej trstiny znásobí pôžitok z jedla, pretože cukrová trstina je prírodný materiál. Ak zákazník neskonzumuje jedlo hneď, môže si ho zohriať v tomto obale v mikrovlnnej rúre. V neposlednom rade sa menuboxy z cukrovej trstiny do dvoch mesiacov rozložia v komposte. Nebojte sa o tom dať vedieť svojim zákazníkom, napríklad prostredníctvom letáčika priloženého k donáške jedla. 

Prilákajú nových zákazníkov 

Povedomie ľudí o dôležitosti ekologického prístupu k životu sa pomaly zvyšuje aj u nás. Zdá sa, že používanie ekologických obalov vám pomôže do svojej prevádzky prilákať viac zákazníkov. Podľa prieskumu z roku 2020, na viac ako 15 000 spotrebiteľoch z USA, Európy a Južnej Ameriky, je ochotných až 74 percent z nich zaplatiť za ekologický obal viac. 

Využite eko obaly vo svoj prospech. Na začiatok do nich zabaľte napríklad vegetariánske či vegánske jedlá, ktoré sú samy o sebe jedným z pilierov udržateľnej reštaurácie.