Lodičky Mary Jane – čo je to za model?

0
1107
Zdroj foto: Pexels

Široká ponuka dámskej obuvi umožňuje vytvárať rôzne štylizácie s módnou obuvou v hlavnej úlohe. Medzi množstvom modelov nájdeme také, ktoré by mala mať v šatníku každá žena. Patria medzi ne okrem iných aj veľmi ženské lodičky, ktoré môžu byť skutočne univerzálne a hodia sa k elegantným outfitom aj voľnejším smart casual kombináciám. Lodičky Mary Jane sú považované za veľmi ženské a šik. Čím sa tento model vyznačuje a s čím ho nosiť?

Odkiaľ sa vzali lodičky Mary Jane?

Lodičky Mary Jane boli spočiatku považované za unisex obuv – nosili ich muži aj ženy. Elegantné topánky na stĺpiku s charakteristickou zaoblenou špičkou a tenkým pásikom v mieste priehlavku boli považované za serióznu obuv pre bohatú vrstvu. V 30. a 40. rokoch 20 storočia sa však lodičky začali považovať za topánky striktne pre ženy a dievčatá. Neskoršia pop kultúra si ich osvojila pre všetky druhy štylizácií v nezmenenej podobe, no vďaka miernym úpravám (pridanie širokého podpätku, klinov či zosilnení remienku na priehlavku) získali nový vzhľad. Tento klasický a nadčasový model topánok sa skvele hodí ako detská obuv na rôzne oslavy vo verzii bez opätku, pretože dokonale vyzdvihne eleganciu a triedu outfitu. Vo verzii pre dospelých lodičky Mary Jane s podpätkom alebo klinom krásne zoštíhlia a zdôraznia nohy. Tieto topánky vďačia za svoj názov hrdinke komiksu „Buster Brown“, ktorá nosila na nohe elegantné topánky s vodorovným pruhom.

S čím nosiť lodičky na nízkom opätku a s čím lodičkami na platforme?

Ako už bolo spomenuté vyššie, topánky tohto typu nájdete v akomkoľvek štýle. Lodičky na nízkom opätku budú ideálne pre ženy, ktoré sa na vysokých opätkoch necítia sebavedomo a zároveň chcú zdôrazniť svoju štylizáciu. Dress code v práci tiež niekedy určuje výšku opätku a v tomto prípade budú topánky na nízkom opätku dokonalé. Lodičky na podpätkoch perfektne zapadnú do každodenných outfitov do práce či školy, na stretnutia s priateľmi alebo na nákupy. K takýmto topánkam sa oplatí zvoliť jednoduché chinos alebo džínsy, elegantnú košeľu alebo jednoduché tričko a navrch kardigán alebo sako. Lodičky na platforme vyzerajú veľmi žensky, keď ich dopĺňate vzdušnými jarnými šatami alebo ceruzkovou sukňou. Vďaka vyvýšenej prednej časti chodidla sú vyššie ako klasické lodičky, takže budú vhodné pre nižšie ženy. Takéto topánky môžu vyzerať skvele rovnako s koženou bundou, ako aj s módnym trenčkotom.

Ak si to zhrnieme, lodičky Mary Jane sú veľmi ženskou a nadčasovou obuvou na každú príležitosť. Ak bez ohľadu na okolnosti a charakter stretnutia chceme vyzerať módne a naša štylizácia musí vyzerať úhľadne a štýlovo, oplatí sa vybrať si dámske lodičky. V internetových obchodoch s obuvou nájdete rôzne druhy lodičiek, z ktorých si každý vyberie zodpovedajúce topánky na každú príležitosť, ktoré dokonale zodpovedajú nášmu individuálnemu štýlu.