Chyby začínajúcich podnikateľov: Na toto si dávajte pozor

0
2614

Chyby začínajúcich podnikateľov 2

Mnoho Slovákov skúša šťastie v podnikaní, pričom niektorí nájdu recept na úspech, no druhí sa iba trápia. Dôvodov zlyhania môže byť niekoľko, no väčšinou ide o opakovanie rovnakých chýb, akých sa pri vstupe na trh dopustili ich predchodcovia.

Úspešní podnikatelia vedia z vlastnej skúsenosti, čo prináša pôsobenie na trhu a aká vysoká vie byť daň za napĺňanie svojho zámeru. Práve oni môžu odovzdávať svojim nasledovníkom bohaté skúsenosti a inšpirovať ich pri hľadaní správneho smeru. Riešením je aj poukázanie na najčastejšie chyby, ktoré začínajúci podnikatelia často opakujú, čo ich následne postaví pred nežiaduce prekážky. Ak ste nováčikom v oblasti biznisu aj vy, potom vám môže pomôcť náš stručný prehľad hlavných omylov, ktorým sa skúste vyhnúť.

 

Nejasný zámer a zlý výber partnerov

Niektoré firmy skončia skôr než sa oficiálne založia a to z dôvodu zlej stratégie. Tá sa týka najmä podnikateľského plánu a výberu obchodných partnerov, pri ktorých by ste sa nemali pomýliť. Spolupracovať sa odporúča s osvedčenými ľuďmi, s ktorými si dôverujete a viete si rozdeliť úlohy. To je správny predpoklad aj pri zostavovaní jasného a prepracovaného plánu.

 

Ružové okuliare vám rýchlo strhnú z očí

Častým problémom nováčikov je prehnaný optimizmus, ktorý sa vždy nevypláca. Pozitívne myslenie je samozrejme správne, no v extrémnych prípadoch zahmlieva reálny pohľad na vec. Ak poznáte niekoho, kto bol na vrchole hneď a nestretol sa so žiadnymi prekážkami, potom šlo o skutočného špílmachra. Biznis však prináša komplikácie už len kvôli tomu, že je v ňom príliš veľká konkurencia schopná hrať nefér, na čo nie sú noví podnikatelia vždy pripravení.

Chyby začínajúcich podnikateľov

Strata vytrvalosti znamená koniec

Vybudovať úspešný biznis je takmer vždy beh na dlhú trať a podnikatelia musia tomuto cieľu obetovať častokrát aj súkromie a voľný čas. Tí skúsenejší sa po rokoch práce naučili vydržať a ukázať pevnú vôľu, no v prípade nováčikov to nie je celkom bežné. Vytrvalosť a trpezlivosť sú alfou a omegou pri každej činnosti, takže ak sú tieto vlastnosti vašou slabou stránkou, mali by ste ich v sebe čo najskôr hľadať.

 

Strach zo zmien a riskovania

Pokiaľ chcete pomýšľať na úspech, zabudnite na život v komfortnej zóne. Podnikateľ sa musí neustále vyvíjať, objavovať nové príležitosti a prispôsobovať sa nečakaným situáciám. Mnohí talentovaní obchodníci mali pred sebou veľkú kariéru, no báli sa zmien a riskovania, čo bolo dôvodom ich pádu.

 

Pozor na neznalosť legislatívy 

Nech ste akokoľvek výnimočný a žije vo vás víťazný duch, neznalosť legislatívy vás môže doslova zničiť a to hneď. Špeciálne to platí na Slovensku, kde sú podnikatelia šikanovaní zo strany štátu rôznymi nezmyselnými nariadeniami. Výška pokút za rôzne pochybenia dosahuje nekresťanské čiastky a neospravedlní vás ani neznalosť zákona. S tým tiež súvisí neplatenie daní a odvodov, ktoré vás dostane rýchlo do dlhov a to môže byť rovno likvidačné.

Chýb, ktorých sa začínajúci podnikatelia dopúšťajú je viac, no na rozdiel od týchto piatich sa opakujú o niečo menej. Samozrejme, že niekedy sa nejakému omylu vyhnúť nedá a príslovie „kto robí, robí aj chyby“ platí aj v biznise, no potom je dôležité nezľaknúť sa a nabrať odvahu sa s prekážkou popasovať.

 

Veríme, že naše tipy vám v začiatkoch vašej novej kariéry pomôžu a podnikateľské prostredie na Slovensku bude aj vďaka tomu úspešne napredovať.