Viete že si ničíte mozog rôznymi diétami? Viete ako sa ochrániť?

0
2166

O modernom životnom štýle koluje množstvo informácií a diét, ako čo najzdravšie žiť, sú návody na ten najefektívnejší pohyb a samozrejme existuje veľa výživových poradcov, ktorí Vám namiešajú špeciálnu stravu…

O modernom životnom štýle koluje množstvo informácií a diét, ako čo najzdravšie žiť, sú návody na ten najefektívnejší pohyb a samozrejme existuje  veľa výživových poradcov, ktorí Vám namiešajú špeciálnu stravu…

Je to však skutočne tak ?
V súčasnosti pri množstve informačného chaosu už vôbec neplatí, že to, čo prečítate, bude aj pre Vás konkrétne osožné. Neviete relevantne posúdiť, či si niekto len niečo na internete nevymyslel alebo skutočne čítate hodnotnú informáciu pre vaše zdravie. Prichádza k nám stále  viac a viac  ľudí, ktorí majú problémy po „zaručených“ radách pre zdravie.

Najviac ohrozeným orgánom pri nesprávnej diéte či nesprávnom zdravotnom návode je mozog, ktorého regenerácia je oproti iným orgánom veľmi zložitá. Nemusím tu rozpisovať, aký doležitý je mozog v súčasnom životnom zhone. Ak nepracuje správne mozog, v tom prípade nepracuje správne aj celý organizmus. V mozgu sa vyrábajú dôležité hormóny pre riadenie celého organizmu. Preto práve on potrebuje vždy najlepšie živiny a dostatok kyslíka. Ak začnú chýbať vitamíny, minerály, tuky a kyslík, v tom prípade začína problém pre celý organizmus.

Diéty
Viete, že takmer dve tretiny populácie rozvinutých krajín držia neustále nejakú rôznu diétu (redukčnú, zdravotnú, detoxikačnú…)? Väčšina z týchto ľudí si vôbec neuvedomuje, že pri diétach je naše telo vystavované aj nedostaku vitamínov a minerálov, bez ktorých náš organizmus nedokáže na 100% fungovať. Keďže mozog obsahuje väčšinu tuku, potrebuje pre správnu činnosť okrem toho aj správne tuky. 

Pre správnu činnosť mozgu sú veľmi dôležité B vitamíny. Tie sú naviac nevyhnutné aj pri vstrebávaní rôznych minerálov, najmä železa.

Každá diéta narúša prísun pestrej potravy a len v pestrej, rozmanitej strave sa do nášho organizmu dostane dostatok živín. Len v pestrej a dostatočnej strave máte zaručený prísun živín. Fastfoodový spôsob života taktiež nezaručí ich dostatok. Následné zdravotné problémy alebo len nervozitu a nepohodu v živote takmer vôbec nepripisujeme tomu, že by nám chýbali vitamíny.

Mozog signalizuje nedostatok potrebných látok rôznymi prejavmi v našom tele.

Napríklad psychickým napätím, psychickou rozladenosťou, kŕčmi svalov, tikmi viečok, náladovosťou, poruchami správania , aftami v ústach, únavou, vyčerpanosťou či zhoršením pamäti.

Kedy hlavne dochádza k nedostatku vitamínov skupiny B ?

  • Ak držíte diétu a nemáte dostatočne pestrú stravu. Vtedy je potrebné dopĺňať vitamíny aj inou formou, napríklad prírodnými vitamínmi. 
  • Ak ste po liečbe antibiotikami, najmä po ich  dlhodobom užívaní  (pri borelióze a ďalších infekčných ochoreniach), takmer vždy je poškodená črevná flóra a prestanú sa tvoriť v črevnom trakte niektoré vitamíny zo skupiny B. Tu sú dôležité okrem vitamínov aj kvalitné probiotiká.
  • Ak športujete, v tom prípade dochádza v zvýšenej spotrebe vitamínov skupiny B, pretože sú potrebné pri vstrebávaní minerálov.
  • Ak ste vegetariáni alebo vegáni,  chýba vám najmä vitamín B12.
  • Ak ste pod zvýšeným vplyvom stresu alebo konzumujete momentálne viac alkoholu, vtedy sa prejavuje taktiež nedostatok vitamínov spomínanej skupiny.

Všetky vitamíny skupiny B sú potrebné pre podporu energie a celkovej vitality organizmu. Preto ak sa nájdete aspoň v jednom z vyššie spomenutých piatich bodov, mali by ste vitamíny skupiny B cielene dopĺňať. 

Najmä prvý bod je najdôležitejší, pretože ako som už spomínal, zasahuje takmer celú populáciu v našej krajine. Ak teda držíte nejakú redukčnú či športovú diétu alebo musíte z hľadiska zdravotného stavu držať zdravotnú diétu, potom je nevyhnutné ho doplniť najlepšie komlexom vitamínu B. Aj tu si uvedomte, že nie je B-komplex ako B-komplex.

Naše odporučanie je prírodný vitamín B komplex zo zmesi RAW živín poskytujúce vitamíny B1, B2, B3, B5, B6, B12, cholín, inositol, PABA, tiektiež kyselinu listovú B9 a biotín.

Vitamín B komplex môžete doplniť aj bylinkami, výborná je tinktúra neurosan, ktorá obsahuje všetky dôležité bylinky pre správnu činnosť mozgu. Obsahuje javor poľný, ježibabu guľatohlavú, ginko dvoljaločné, bakopu a šalviu.

Pri problémoch s pamäťou odporúčam užívať tinktúru z Bakopy P70. Regeneráciu nervov a nervových centier Vám pomôže s vitamínom B komplex aj kominácia bylinkových tinktúr Ježibaba guľatohlavá T1 a Javor poľný P17.

Dostatok vitamínov skupiny B a vyššie spomenuté bylinky sú vynikajúcou prevenciou pred poškodením mozgu nesprávnym životným štýlom. Uvedomte si, že prevencia je jednoduchšia, ako riešiť následný zdravotný problém.

Čítajte tiež:

6 spracovaných potravín, ktoré by ste mali vždy kupovať v organickej kvalite

7 potravín, ktorými zaženiete chuť na sladké