Ako sa porozprávať s kýmkoľvek. Zvládnite umenie konverzácie

0
3220

Ak chcete získať dobré konverzačné zručnosti, naučte sa prekonať strach z rozhovoru a socializovania sa. Na začiatku to môže byť náročný a zdĺhavý proces, ale s trochou praxe to ľahko dosiahnete.

# 1 Vždy sa snažte vyzerať reprezentatívne. Eliminuje to váš problém so sebavedomím, zdvihne vašu sebadôveru a budete vedieť ľahšie niekoho osloviť.

Nejde o to aby ste boli oblečený ako na pohovor. Stačí ak budete dbať na úpravu, základnú hygienu, vzpriamený postoj a úsmev.

# 2 Precvičujte začiatok konverzácie pred zrkadlom. Naučiť sa, umeniu konverzácie sa dá ľahko dosiahnuť praxou. Skúste to pred zrkadlom. Pozorujte ako pôsobí váš prístup z pohľadu osoby, s ktorou sa rozprávate. Dá vám to možnosť zmeniť a zlepšiť svoj štýl.

Udržujte primeranú vzdialenosť, očný kontakt a nezabudnite na úsmev.

# 3 Pred rozhovorom vyskúšajte relaxačné cvičenie.  Byť v uvoľnenom stave pred rozhovorom s inou osobou je dôležité. Umožňuje vám jasne hovoriť a zhromaždiť svoje myšlienky a vytvoriť dôveru. Skúste nejaké jednoduché relaxačné cvičenia.

# 4 Naučte sa správny spôsob ako udržať konverzáciu. Ak sa vám podarilo zvládnuť umenie začatia rozhovoru, ďalšia prekážka je ho udržať. Konverzácia zvykne byť plynulá, pokiaľ je téma, o ktorej sa zhovárate zaujímavá či zábavná. Je dobré ak zachováte konverzáciu neutrálnou a v prípade ticha zmeníte tému.

# 5 Naučte sa správnej etikete. Znalosť správnej etikety v rozhovore umožňuje aby plynul a bol príjemnejším zážitkom. Okrem toho znižuje akúkoľvek šancu vyvolať negatívne emocionálne reakcie.

Nezabudnite sa predstaviť, pozorne počúvajte, druhú osobu neprerušujte, vyhnite sa unáhleným záverom.

# 6 Vyhnite sa citlivým témam. Náboženstvo, politika, sexualita sú len niektoré z tém, ktorým sa treba vyhnúť v zdvorilom rozhovore. Keďže tieto témy môžu vyvolať rôzne názory.

# 7 Buďte si vedomí v akej nálade konverzácia prebieha. Rozhovory sa môžu stať príliš vážnymi, depresívnymi, alebo dokonca nepríjemnými.  Ale ak ste dostatočne citliví, aby ste predvídali konverzáciu, môžete náladu zľahčiť. Skúste zmeniť tému.

# 8 Vedieť ako zdvorilo ukončiť konverzáciu. Práve tak ako ste dobre začali tak by ste konverzáciu mali aj ukončiť. Okamžité ukončenie z nejakého dôvodu je nepríjemné. Zdvorilý koniec čaká na správny okamih a mali by ste ho nechať na osobe, s ktorou konverzáciu vediete.

# 9 Poďakujte za čas a pozornosť. Vždy si vážte čas a pozornosť, ktorú vám dala osoba, s ktorou ste hovorili. Aj keď bol rozhovor krátky alebo nezaujímavý, poďakovanie vytvára obraz zdvorilosti a sociálnej zdatnosti.

Zvládnutie umenia konverzácie vám prinesie úspech vo všetkých oblastiach vášho života. Môže to trvať nejaký čas no tipy, ktoré ste sa práve naučili vám pomôžu.

Čítajte tiež:

Mobilný zlozvyk, ktorý privádza vášho partnera do šialenstva

Ktorú emóciu považujú ženy na mužoch za najviac sexy

Toto vám pomôže prekonať pocit menejcennosti