Technológie upriamujú pozornosť na jedinečnosť jednotlivca

0
2184

Hranice v prístupe k jednotlivcom sa posunuli. Produkty a služby sú vytvárané na mieru individuálnym potrebám ľudí tak, aby s nimi boli v neustálom kontakte. Pozornosť sa sústreďuje na generáciu Z, ktorá sa formuje v dobe náročných inteligentných platforiem a osobných asistentov, ktorí im splnia všetky želania – rýchlo a bez obmedzení.  

O internete vecí (angl. Internet of Things – IoT) už bolo napísaného a povedaného toľko, až sa nám pomaly v tom všetkom strácajú samotné výhody tejto technologickej revolúcie. Vlastne, čo z toho sa týka mňa?


Tip redakcie: Sedem trendov, ktoré ovplyvnia komunikáciu v roku 2017


Rok 2016 priniesol množstvo noviniek v oblasti IoT. Vzniklo niekoľko výnimočných personalizovaných aplikácií, ktoré nám majú uľahčiť život a nechať nás užívať si výdobytky moderných technológií. Je zrejmé, že v tomto roku uvidíme takýchto príkladov omnoho viac, pretože internet vecí sa čoraz viac stáva internetom mňa.

54659245 - computer artificial intelligence hand concept of check mate against a white king chess piece. ai technology brain of a robot arm supersedes human power. copyspace area.

Vďaka rastúcej obľube mobilných resp. nositeľných technologických zariadení si ich používatelia postupne začnú vytvárať vlastné inteligentné ekosystémy, špeciálne prispôsobené ich vkusu, zvykom a životnému štýlu. To platí najmä pre post-miléniovú generáciu – tzv. generáciu Z. S jej dospievaním sa menia aj očakávania, ktoré sa čoraz viac sústreďujú na inteligentné platformy umožňujúce robiť veci podľa seba, ich vlastným štýlom. Táto požiadavka sa nezdá až takou prehnanou, keďže technológiu reagujúcu na individuálne potreby používateľov už dnes poznáme. Spoločnosť Cisco predpovedá, že do roku 2020 bude internetovo pripojených až 50 miliárd (áno, miliárd!) zariadení, z ktorých 40 % pripadne práve spotrebiteľom z generácie Z.

Dôsledky

Čo to ale znamená pre značky a firmy? V prvom rade to posilňuje fakt, že značky musia pristúpiť k čiastočnej kontrole nad svojimi zákazníkmi, čo im umožní s nimi priamo komunikovať o spôsobe ich výberu. Predtým, než k tomu dôjde, si ale značky budú musieť osvojiť nové technológie v oveľa väčšej miere, ako tomu bolo doteraz a využívať údaje nazhromaždené armádou tzv. botov. Tie im pomôžu lepšie pochopiť svoju cieľovú skupinu a ich preferencie. Spotrebitelia tak zároveň získajú nové a rozmanité spôsoby prístupu k nim.

50271874 - moscow, russia, november 20, 2015: the 3rd international exhibition of robotics and advanced technologies "robotics expo" in moscow. focus on the eyes of the robot
Privítajte umelú inteligenciu

Prevratných noviniek je však ďaleko viac než len už spomínané – praktické a vysoko personalizované používanie internetu vecí. Komunikační experti zo spoločnosti Grayling sa nedávno v jednom zo svojich blogov vyjadrili k téme rastúceho významu umelej inteligencie (AI, z angl. Artificial Intelligence). Táto technológia (ktorá je dnes už realitou) bude čoraz viac využívaná na spravovanie rôznych aspektov nášho života – či už pôjde o pracovné stretnutia, nakupovanie alebo cestovanie. Podľa spoločnosti Gartner viac ako 2 miliardy amerických dolárov utratia spotrebitelia v roku 2017 pri online nakupovaní práve s pomocou mobilných digitálnych asistentov.

Preto napr. obchodníci, značky, cestovné kancelárie – v podstate organizácie všetkých druhov – musia pochopiť rýchlo sa meniace správanie spotrebiteľov a zaistiť svoju plnú technologickú vybavenosť, aby boli schopní maximálne využiť túto príležitosť.

Potenciál využitia umelej inteligencie je obrovský a poskytuje veľké príležitosti, ale tiež riziko pre tých, ktorí nebudú vedieť udržať krok a zaostanú.