Tipy na kráľovsky pohodlnú posteľ a ďalšie vybavenie spálne

0
935
Zdroj obrázku 1: New Africa / Shutterstock.com 

Žiť ako bohém a zaspávať ako kráľ. Aby sa nám takto dobre vodilo, treba si efektívne rozvrhnúť denný režim a v jeho zavŕšení nezabudnúť na skvelý odpočinok. Spánok je v dnešnej hektickej dobe podceňovaný a jeho kvalita sa podriaďuje pracovným a domácim povinnostiam, pričom aj on sám je neodkladný. Ako si dnes usteliete? 

Postele, ktoré priťahujú pozornosť ako magnety 

Tak, ako každú úžitkovú vec, aj postele si musíme na prvý pohľad obľúbiť pre ich dizajn. Keď sa vyberieme zakúpiť si novú posteľ, vždy ju najskôr obdivujeme pohľadom a hodnotíme vizuálne. Následne príde na rad druhá stránka, teda pohodlnosť a praktickosť z pohľadu úložného priestoru. 

Pri takto definovaných „parametroch“ môžeme vo svojich spálňach uvažovať o posteliach s kráľovsky bohatou výškou. Nesú rôzne pomenovania, najčastejšie ich však predajcovia ponúkajú ako postele s vysokým čelom, vysoko čalúnené postele alebo americké, resp. boxspringové postele. 

Boxspringové postele

Boxspringová posteľ je charakteristická svojou výškou – čelo od 100, niekedy až od 110 cm. Dostať ich v podobe jednolôžka, ale aj ako manželskú posteľ. Matrace zvyčajne obsahujú kvalitné pružinové jadro. Pozor, nie všetky čalúnené postele typu boxspring disponujú úložným priestorom. 

Drevodekorové postele s vysokým čelom 

Na vysokých drevodekorových posteliach, najčastejšie z MDF dosiek, sa za účelom predĺženia životnosti a pevnosti konštrukcie používajú ABS hrany (hrúbka 1 – 2 mm). Štandardne sú na výber aj s úložným priestorom. Dbá sa nielen na pohodlie, ale aj na hygienu a zdravie – súčasťou by mali byť vetracie mriežky po stranách úložného priestoru.

Tip: Zistite si, či je v cene postele zahrnutý aj rošt a matrac alebo je cena uvedená bez nich.

Doprajte si aj ďalšiu exkluzívnu výbavu

Keď sa povie luxusná manželská spálňa, dôležitosť nemožno prikladať len posteli. Prostredie spálne by pôsobilo prázdne až lacno. Vo funkcii “spojených nádob” vystupuje popri posteli praktický a dizajnový nočný stolík. Definuje priestor v tesnej blízkosti lôžka a slúži na rýchle uskladnenie a vyhľadávanie nevyhnutných vecí na noc. 

Pre exkluzívny efekt zodpovedá každý ponúkaný nočný stolík istej značke a jej kolekcii postelí. Avšak vysoká posteľ by ho nemala zatieniť. Bežne sa stretávame s ponukou samostatne stojacich skriniek, resp. menších nočných stolíkov, preto treba zvážiť, či stolík v štandardnej výške 45 – 50 cm bude pre naše nároky postačujúci. 

Tip: Efektným riešením pre široké a väčšie čelo postelí, sa stávajú závesné modely. Šetria priestor a navyše zvýrazňujú výškové, vertikálne usporiadanie hlavných spálňových častí. 

Pre usporiadanosť vecí a poriadok zvážte, či investovať do otvoreného policového systému na stolíku. Dobre pôsobia v kombinácii jednej alebo viacerých políc a zásuviek. Taktiež rešpektujte nočný pokoj a nenechajte sa vyrušovať činnosťou stolíka – príkladným riešením je skrytý guličkový plnovýsuv aj s brzdou. Zatváranie prebieha za úplnej tichosti. 

Triádu spálňovej výbavy uzatvára …

Kvalitná stolová lampa na nočnom stolíku. Už keď sme odštartovali spálňový dizajn vo veľkolepom luxusnom štýle, tak si čaro stolnej lampy užívajte minimálne na dvojfarebnom podstavci. Taktiež materiál by nás mohol okúzľovať rôznymi vizuálnymi efektami. Touto vlastnosťou disponuje napr. mramor. Podnecuje viaceré farebné prechody a kombinácie, čím spálňa žiari v ešte lepšom svetle

Tip: Keď dostanete chuť na drobnú zmenu, vybrať si môžete nové (náhradné) textilné tienidlo