Štekanie sa dá odbúrať, len treba vedieť, ako na to

0
4724

Psy štekajú radi a z rôznych dôvodov. „Uštekaný“ jedinec však môže človeku poriadne strpčiť život, o vzťahoch so susedmi nehovoriac. Pokiaľ sa nadmerných zvukových prejavov svojho miláčika chcete zbaviť, musíte najskôr odhaliť, čo ho k nim vedie.

Medzi najčastejšie dôvody, prečo pes šteká, radíme:

  • Teritoriálne a obranné správanie
  • Radosť a vzrušenie
  • Hra a cvičenie
  • Dožadovanie sa pozornosti, jedla či hračky
  • Reakcia na iné psy
  • Separačná úzkosť a nervozita
  • Chorobné správanie

Poďme sa na jednotlivé druhy štekania pozrieť detailnejšie.

Teritoriálne a obranné štekanie

Najčastejšie k nemu dochádza pri prechode ľudí, zvierat či objektov popred bytové dvere či pozemok. Psie teritórium sa však môže preniesť napríklad aj na auto, v ktorom sa práve vezie.

Pri odstraňovaní teritoriálneho štekania skúste začať tým, že sa zbavíte podnetov, ktoré štekot vyvolávajú.

  • Zamedzte prístup psa k dverám či oknám.
  • Prehlušte vonkajšie zvuky zapnutou hudbou alebo TV.
  • Zmeňte si zvonček.
  • Ak pes na dvore šteká v určitých časoch (napr. na deti po skončení vyučovania), pustite ho dovnútra.

Ak nič z toho nepomôže, bude načase začať s tréningom. Existuje niekoľko metód, ako na to.

Metóda 1

Počkajte, kým pes zašteká na dvere, a potom pokojne ale rázne zaveľte „ticho“. Ak stíchne, okamžite ho pochváľte a odmeňte. Ak nie, jemne mu chyťte ňufák, povel zopakujte a potom ho odmeňte. Chváľte a odmeňujte psa, kým sa za dverami či oknami pohybujú ľudia a on je ticho.

Metóda 2

Ak prvá metóda neprinesie ovocie ani po desiatkach opakovaní, skúste k povelu „ticho“ pridať výrazný zvuk, ktorý psa takpovediac „preberie z tranzu“. Môžete zaštrngať centami v plechovke alebo zatlieskať. Keď budete mať pozornosť svojho miláčika, postupujte ako pri metóde 1. Ak pes začne štekať hneď po tom, ako mu dáte „voľno“, postup opakujte.

Metóda 3

Ak sa so štekotom trápite na prechádzkach, podporte psa v tom, aby svoju pozornosť venoval v prvom rade vám. Čím zaujímavejší pre psa budete, tým menej si bude všímať okolie a podnety na štekanie. Keď zbadáte niečo, na čo váš pes obvykle šteká, upriamte jeho pozornosť na seba vyslovením jeho mena alebo jemným potiahnutím vôdzky. Okamžite ho odmeňte za to, že sa na vás pozerá. Chváľte a odmeňujte, až kým podnet nepominie. Zvoľte niečo, čo má váš pes rád – niektoré psy preferujú pamlsky, iné hračku. Časom by sa na vás pes mal automaticky obracať vždy, keď zbadá iného psa, človeka, či iný podnet, ktorý oňho spúšťal štekanie. V tejto fáze môžete začať s nepravidelným odmeňovaním: psa nemusíte odmeniť za každé pozretie na vás, naopak, odmeňujte ho nepravidelne. Nikdy nebude vedieť, kedy odmena príde, a o to viac sa bude snažiť.

Pri štekaní v aute skúste pre psa zadovážiť prepravku správnych rozmerov, z ktorej nebude mať výhľad na okno. Vonkajšie zvuky prehlušte normálne pusteným rádiom.

Štekanie pri vítaní

Zvyčajne je sprevádzané skákaním, točením sa a vrtením chvosta.

  • Po príchode domov psa ignorujte, až kým sa neupokojí. Až vtedy mu venujte pozornosť. Naučí sa tak, že pohladenia sa dočká, keď bude ticho sedieť.
  • Odložte si k dverám hračku, ktorú má rád. Keď príde návšteva, dajte mu ju. S hračkou v ústach sa predsa nedá štekať, no nie?
  • Na prechádzkach použite metódu 3 ako pri obrannom štekaní.

Štekanie pri hre

Niekedy je takéto štekanie tolerovateľné – napríklad na lúke pri hraní sa s iným psom. Pri hre s vami psa odmeňte samotnou hrou, až keď je ticho. S hračkou v papuli už štekať nebude môcť.

Doprosujúce štekanie

Prejavuje sa, keď chce pes niečo získať: vašu pozornosť, hračku či jedlo mimo svoj dosah. Často ide o naučené správanie, ktoré ľudia podporili v šteňacom veku, keď ho ešte považovali za roztomilé.

Preto je v prvom rade potrebné štekanie nijakým spôsobom neodmeňovať. Ignorujte ho a v žiadnom prípade psovi nedajte to, čo si štekaním chce vydobyť. Otočte sa mu chrbtom, prípadne odíďte z miestnosti. Keď prestane, okamžite ho pochváľte a odmeňte splnením jeho „požiadavky“. Ak však štekal kvôli jedlu, ktoré nebolo určené preňho, odmeňte ho niečím iným.

Štekanie z frustrácie a vzrušenia

Prejavuje sa napríklad v aute, keď sa blížite k obľúbenému miestu na prechádzky. Aj tu platí pravidlo, že nesmiete odmeniť správanie, ktorému chcete zabrániť. Psa pustite z auta, až keď ticho čaká. Postup môžete aplikovať na rôzne situácie, v ktorých pes šteká, pretože sa nemôže dočkať.

Sociálne štekanie

Psy odpovedajú na štekot iných psov rovnakým spôsobom. S takýmto štekotom môžeme do istej miery pracovať tak, že prispôsobíme prostredie. V byte skúste psa zavrieť do miestnosti, ktorá je od zdroja hluku najvzdialenejšia. Pustite TV či rádio. Na dvore môžete psovi premiestniť koterec a prípadne ho aj sčasti zvukovo izolovať. Vždy prihliadajte na bezpečnosť svojho psa.

A čo protištekacie obojky?

Tak ako každý nástroj na výcvik psov, aj protištekacie obojky treba vedieť používať. Nie je vhodné použiť ich u psov, ktorí štekajú zo strachu či úzkosti a u psov, ktorí si štekot ani neuvedomujú (napríklad pri vysokom vzrušení).

Ak si nie ste istí postupmi alebo tréning nepriniesol výsledky, aké ste si priali, poraďte sa s odborníkom. Vyberajte dôsledne a nedovoľte, aby s vaším psom cudzí človek zachádzal tak, ako sa vám nepáči.

Čítajte tiež:

Láska alebo len svrbenie. Prečo psy a mačky zbožňujú škrabkanie

Reč vášho partnera by mohla byť signálom nevery

Prečítajte si, koľko by ste mali denne prijať proteínov


Zdroj: http://dogtime.com/dog-health/general/675-barking-aspca