Ako sa starať o tetovanie. Návod, aby sa vám tetovanie zahojilo správne

0
48922

Starostlivosť o tetovanie nie je náročná. Stačí pár jednoduchých krokov, ktoré zaručia vášmu tetovaniu jasné farby a svieži vzhľad. Mnoho ľudí však starostlivosť o tetovanie často úplne podcení a výsledok nemusí byť podľa ich predstáv. Čo sa môže stať? Tetovanie sa vám môže zle zahojiť, rozpiť alebo vám môže dokonca vypadnúť farba. V tom prípade je potrebné dať dielo opraviť a dotetovať, čo stojí ďalšie peniaze. Redakcia Zaujímavosti pre vás pripravila zoznam rád ako sa starať o tetovanie tak, aby sa správne zahojilo.

57069416 - professional tattoo artist makes a tattoo on a young girl's hand.

Ako sa starať o tetovanie, aby sa správne zahojilo 

Starostlivosť o nové tetovanie je kľúčová pre jeho správne zahojenie. V prípade, že sa o svoje tetovanie nebudete starať, hrozia vám tieto následky: tetovanie vyschne, tetovanie sa rozpije, tetovanie vybledne, z tetovania vypadajú farby. To ale nechceme, teda ako sa starať o tetovanie? Pripravili sme pre vás praktický prehľad toho, ako sa starať o nové tetovanie priamo po jeho dokončení.

Prvý deň po vytetovaní nového tetovania

Vaša pokožka je v šoku, nakoľko ju ihla celú rozryla. V správnom tetovaciom salóne dostanete na tetovanie fóliu, ktorú si musíte nechať zhruba štyri hodiny v závislosti od veľkosti tetovania. Túto fóliu nezabudnite odstrániť včas (kľudne si nastavte aj budík či pripomienku), aby vám nezvlhla pokožka. Je kľúčové, aby ste si tetovanie po odstránení fólie umyli antibakteriálnym mydlom, ktoré zabráni infekcii. Následne ho vysušte a natrite kalciovou masťou.  Začervenanie pokožky a jemné krvácanie je úplne v poriadku.

Tretí deň po vytetovaní nového tetovania

Je veľmi dôležité, aby tetovanie nevyschlo a preto ho dva krát denne krémujte kalciovou masťou a umývajte antibakteriálnym mydlom. Avšak, s krémom to nepreháňajte. Bohato stačí veľmi tenká vrstva. Udržujte svoje tetovanie nakrémované, ale v suchu. 

Týždeň po vytetovaní nového tetovania

Vaše tetovanie bude týždeň po vytetovaní vyzerať úplne inak ako v prvý deň. Začervenanie zmizne, no vytvoria sa vám chrasty. Aj keď bude tetovanie svrbieť, určite si ho neškriabte a chrasty nechajte prirodzene odpadnúť – mohli by ste si spolu s nimi vytrhnúť farbu. Doprajte svojmu tetovaniu minimálne dva týždne čas na hojenie, aby ste ho mali pekné po celý život.

Najčastejšie otázky spojené s tetovaním:

Môžem s novým tetovaním cvičiť? Záleží o aké cviky ide. Behanie nedporúčame, nakoľko sa zapotíte. Plávanie tiež nie. Ak však cvičíte ľahké cviky, pri ktorých sa nepotíte (jednoduchá joga), je to v poriadku. Hlavne si tetovanie neoškrite.

Môžem sa s novým tetovaním kúpať? Nové tetovanie nesmie zvlhnúť, čiže na kúpanie zabudnite aspoň na desať dní. Rýchla sprcha postačí.

Môžem tetovanie vystavovať slnku? Opäť nie, čerstvé tetovanie a najmä pokožka je veľmi citlivá na akékoľvek vonkajšie vplyvy.

Čítajte tiež:

Prečo tetovanie bolí najviac v určitých oblastiach

Opakované tetovania trénujú váš imunitný systém