Slovenské veľkonočné zvyky: Ktoré dodržiavate vy?

0
2198

S veľkou nocou sú spojené zvyky a tradície. Viete aký mali význam?

velkonocne zvyky

Zelený štvrtok

V tento deň naposledy zazneli kostolné zvony, ktoré utíchli až na Veľkú noc. Gazdiné v tento deň museli pozametať dom, aby nemali v dome blchy. Na Zelený štvrtok by ste sa nemali hádať a ani nepožičiavajte peniaze. Tohto hnevu by ste sa nevedeli zbaviť po zbytok roka a peniaze by sa vám nikdy nevrátili.

Veľký piatok

V tento deň by ste nemali nič požičiavať, pretože sa vám vec nikdy nevráti alebo by sa vám mohla vrátiť zakliata. Podľa kresťanských tradícií sa nesmelo v tento deň ani prať či manipulovať so zemou, pretože by to znamenalo, že je posiata Kristovou krvou.

Dievčatá sa v tento deň chodili umývať a kúpať do potoka, aby neboli choré. Muži z potoka vyťahovali zubami kamienok a následne ho hádzali za hlavu. Nemali by ich potom celý rok bolieť zuby.

velkonocne zvyky

Biela sobota

V tento deň by sa mal upratať celý dom.

Veľkonočná nedeľa

Každá návšteva by v tento deň mala dostať kúsok jedla. Trochu z jedla sa dávalo aj na pole, do studne a záhrady, aby bola bohatá úroda a dostatok vody.

Veľkonočný pondelok

V tento deň sa nemohlo pracovať. Podľa tradície mal každý zo šibačov dostať vlastnoručne vyrábanú kraslicu. Kraslice boli najčastejšie červenej farby a to najkrajšie sa dávalo chlapcovi, ktorý bol srdcu najbližšie.