Podľa istej štúdie si hľadáme partnerov, ktorí vyzerajú ako naši rodičia

0
2962

Freud by povedal: „Hovoril som to.“

Oidipovský komplex možno nakoniec nie je až taký nereálny. Podľa jednej nedávnej štúdie nás údajne priťahujú partneri, ktorí sa podobajú na našich rodičov.

Freuda by zistenia vedcov z Univerzity v Glasgowe určite potešili. Ti totiž tvrdia, že heterosexuálni muži a homosexuálne ženy podvedome hľadajú ženy s rovnakou farbou očí, akú majú ich matky.

Aj v prípade heterosexuálnych žien a homosexuálnych mužov platí rovnaká súvislosť s farbou očí ich otcov.

Tím odborníkov vychádzal pri výskume z údajov od 300 mužov a žien týkajúcich sa farby očí ich rodičov a starých rodičov.

Dospeli k záveru, že pravdepodobnosť výberu partnera s rovnakou farbou očí, akú mal ako rodič daného pohlavia, bola dvakrát vyššia.

Štúdia sa opiera o teóriu takzvaného pozitívneho sexuálneho imprintingu, podľa ktorej si vtáky i cicavce vyberajú partnerov na základe vlastností svojich rodičov.

Pri aplikovaní rovnakého konceptu na ľudí, čo spomínaní vedci aj spravili, by sa mohlo zdať, že ich zistenia kopírujú oidipovskú ideológiu.

Oidipov komplex je teória používaná v psychoanalýze, ktorú sformuloval v roku 1910 Sigmund Freud. Hovorí o podvedomej náklonnosti ľudských bytostí voči rodičovi opačného pohlavia.

Pomenovaná je podľa Sofoklovej tragédie o kráľovi Oidipovi, ktorý sa nevedomky oženil s vlastnou matkou a mal s ňou dieťa.

Výskum síce priamo netvrdí, že ľudstvo je predurčené na incest. Naznačuje však, že mnohí z nás podvedome hľadajú u potenciálnych partnerov estetické črty, ktoré im pripomínajú rodičov. Ktovie, do akej miery to tak naozaj aj je.

Čítajte tiež:

Ak podviedol raz, podvedie znova… alebo nie

10 rád, ako nájsť životnú vášeň


Zdroj: http://www.independent.co.uk/life-style/dating-romantic-partners-parents-look-like-study-relationships-attraction-a8022521.html