Mierotvorcovia, ktorí za svoje vízie zaplatili životom

0
2255

Mierotvorcovia a najvplyvnejšie osobnosti

Irónia osudu či zákerný a ctižiadostivo pripravený plán na umlčanie nepohodlných rebelov? Nech to bolo akokoľvek, mnoho vplyvných osobností zaplatilo za svoju snahu ohlasovať mier životom, o ktorý ich pripravili neľútostní odporcovia.

Mier, sloboda, rovnosť, bezpečnosť. Svet s úctou spomína na viacero významných osobností, ktoré sa snažili zmeniť spoločnosť. Ich myšlienky si získavali srdcia miliónov priaznivcov po celej planéte a často svojim úsilím dosiali obrovský spoločenský pokrok. Ich popularita však vadila mnohým, ktorí nechceli lepší svet a rozhodli sa týchto ľudí zastaviť za každú cenu.

Mierotvorcovia 2

Mahátma Gándhí

„Veľký Duch“ alebo „Otec národa.“ Oba z prívlastkov poukazujú na to, akou osobnosťou sa (nielen) v Indii stal Gándhí. Duchovný a politický líder dokázal nemožné, keď bez krviprelievania vybojoval pre svoju krajinu osamostatnenie spod britskej nadvlády. 30.januára 1948, polrok po vyhlásení indickej nezávislosti, ho však na druhý pokus zastrelili. 

Martin Luther King 

Americký kazateľ a horlivý aktivista zasvätil svoje poslanie snahe o zrovnoprávnenie Afroameričanov s bielymi, pričom na tejto ceste odmietol nabiť čo len jednu zbraň. Jeho iniciatíva prinášala výsledky, čo však zastavil atentát uskutočnený 4.apríla 1968.


Tip redakcie: Ženy, ktoré sa dostali medzi elitu najbohatších


Malcolm X 

Ďalším americkým bojovníkom za práva černochov bol Malcolm X. Ani on sa nevyhol lovu na svoju osobu, ktorý v roku 1965 vyvrcholil vražedným útokom. K tomu došlo počas vystúpenia na podujatí ním založenej Organizácie afroamerickej jednoty.

J.F. Kennedy

Medzi najvplyvnejšie osobnosti snažiace sa o mier patril aj bývalý americký prezident. Muž, ktorý navrhoval odzbrojenie svetových veľmocí a skončil vojnu vo Vietname, bol v roku 1963 zastrelený. Na podporu jeho vyhlásení o budovaní mieru pre každého občana doplatil aj jeho brat Robert, ktorého zastrelili o 5 rokov neskôr.

Mierotvorcovia 3

John Lennon

Mier, láska, jednota, to všetko bolo hlavnou témou tvorby Beatles. Kapela si získala globálny vplyv, pričom Lennon ovplyvňoval verejnú mienku aj ako politický aktivista. To sa mu zrejme stalo osudným, aj keď oficiálne sa ako dôvod vraždy uvádza skrat mentálne narušeného fanúšika, ktorý ho v decembri 1980 zastrelil pred jeho vlastným domom.  

Ježiš Kristus

Kristov príbeh je známy každému bez ohľadu na vierovyznanie. Najväčšia osobnosť histórie bola ukrižovaná pre svoje posolstvo lásky a odpúšťania, ktoré bolo Rímom a predstaviteľmi židovskej Veľrady považované za rebéliu a odpor voči moci. Či už je príbeh pravdou alebo mýtom, odkaz tohto muža zanechal hlbokú stopu na celom svete.

Nemusíme byť žiadnymi konšpirátormi, aby nám dochádzalo, že za vraždami mierotvorcov nie sú sklamaní voliči alebo narušení fanúšikovia. Každá z týchto osobností šliapala na päty zbrojárskym podnikom, čo ako motív na vraždu stačilo. Našťastie, ich odkaz nezastavili ani atentáty a myšlienky mieru sa šíria intenzívne po celom svete dodnes. 

Čítajte tiež:

Fenomén 21. storočia: Pes namiesto dieťaťa

Víno každý večer? Štúdia prebehla na vzorke 224 ľudí

Osmička najlepších špeciálnych jednotiek na svete