Je nadvláda korporácií hrozbou pre voľný trh?

0
1918

nadnarodne korporacie

Predstavitelia veľkých nadnárodných korporácií majú jasný cieľ. Vytrvalo sa snažia získať čo najväčší podiel na trhu, vďaka čomu sa stanú lídrami vo svojej oblasti. To ale prináša značné riziká, ktoré ohrozujú voľný trh a čiastočne narúšajú rôzne etické kódexy obchodovania.  

Účasť najvplyvnejších korporácií na globálnom trhu spôsobuje viaceré problémy, ktoré môžu poznačiť voľný trh a jeho transparentné fungovanie. Vzhľadom na to, že tieto spoločnosti idú chladnokrvne za ovládnutím čo najväčšieho priestoru na trhu a niektoré z nich získali takmer monopolné postavenie, pre slobodnú ekonomickú súťaž vítajúcu konkurenčné prostredie sa stali dosť veľkou hrozbou.

 

Voľný trh otvoril dvere korporáciám  

Snaha vybudovať fungujúci voľný trh v zdravej kondícii trvala tímom popredných ekonómov, finančníkov a politikov niekoľko desaťročí. Celý proces sa spájal s dôkladnou prípravou, čo malo zaručiť efektívny trhový mechanizmus s otvorenými dverami pre všetky podnikateľské subjekty spĺňajúce podmienky. Toto úsilie sa nakoniec podarilo zúročiť a voľný trh spôsobil vo finančnom svete veľkú revolúciu, ktorá umožnila obchodovať skoro každému. To využili aj tí najambicióznejší obchodníci, ktorí začali budovať veľké medzinárodné korporácie. Nikto však nerátal s tým, že ich vplyv začne rásť natoľko, že princíp voľného trhu začnú ohrozovať.

nadnarodne korporacie

Časť svetového bohatstva vo vlastníctve korporácií

Najvyšší predstavitelia korporácií s globálnym vplyvom vsádzajú mnoho úsilia do prípravy úspešnej obchodnej stratégie. Vďaka tomu sa ich konzorciám darí zarábať stále viac, čoho výsledkom je zvyšovanie podielu na trhu. S tým však súvisí jeden nebezpečný faktor a tým je budovanie miliardových aktív, ktoré robia z týchto spoločností dominantných hráčov a to im umožňuje získavať čoraz väčšiu časť svetového bohatstva. Viaceré nezávislé zdroje už zopár rokov upozorňujú, že najväčším svetovým gigantom z oblasti energetiky, priemyslu, dopravy,  bankovníctva a energetiky patrí nadpolovičný podiel celkového svetového bohatstva.

 

Nadnárodné spoločnosti ničia konkurenciu

Strata významného podielu svetového bohatstva na úkor niekoľkých tisícok podnikateľov prináša riziká, no ešte väčším problémom môže byť postupné ničenie konkurencie. Práve to bude hlavným dôvodom oslabovania voľného trhu, ktorý začne patriť hŕstke spoločností a tie si začnú presadzovať svoje záujmy aj v rozpore s princípom slobodného hospodárstva. Dnešní majitelia korporácií nemusia napodobňovať svojich predchodcov a využívať isté špekulatívne praktiky, pretože slabším kradnú zisky už len tým, že ovládajú značný podiel trhu.

nadnarodne korporacie

Korporácie neohrozujú len voľný trh

Ak pokladáme nadnárodné spoločnosti za hrozbu pre voľný trh, je to len jedno z rizík. Tých je podstatne viac a netýkajú sa iba ekonomiky. V hre je takisto korupcia v politických kruhoch a vplyvná lobby, ktorou tlačia na zákonodarcov, aby im schvaľovali vyhovujúce zákony. Aby toho nebolo málo, spomeňme negatívny dopad na životné prostredie, čo sa týka energetických a ropných koncernov. Za zmienku stojí aj kupovanie pralesov a polí po celom svete za účelom získavania pozemkov, ktoré sa následne menia na zastavané betónové zóny alebo továrne. Až pri týchto praktikách môžeme hovoriť o skutočnej hrozbe s katastrofickým dopadom, ktorá je rizikom nielen pre voľný trh, ale takisto pre planétu. Otázne je, či to niekto dokáže zastaviť.

ZDIEĽAŤ
Predchádzajúci článokKoniec slabým domácim Wi-Fi!
Ďalší článokRecenzia filmu: Zootropolis
administrátor stránok, autor článkov o rôznych zaujímavostiach zo sveta zábavy, vedy, zistenia a akcie...