Recenzia filmu: Zootropolis

12
14031

Ak by vás vaše deti „nútili“ ísť do kina na rozprávku, mám pre vás jeden zaručený tip – na Zootropolise sa rozhodne nudiť nebudete. Je to plnohodnotná, premyslená zábava nielen pre malých. Už trailer dával tušiť, že nepôjde o narýchlo spichnutý animák, ktoré v súčasnosti tečú kinami v neprebernom množstve a najmä v mizernej kvalite. Disneyho Zootropolis je iný. Poctivý. Vtipný. Prepracovaný do posledných detailov. Dostanete napínavý príbeh s detektívnou zápletkou, v ktorej sa nevysomári ani dospelák. Vyskúšané na vlastnej koži (a dieťati).

Zootropolis, v slovenskom „preklade“ Zootopia, je animovaná story o rozprávkovom fantazijnom svete, kde vedľa seba v pokoji a mieri nažívajú všetci obyvatelia zvieracej ríše – od cicavcov až po dravce. Sú dokonale atropomorfní – obliekajú sa, chodia do práce, jedia nanuky, telefonujú najnovšími dotykovými mobilmi, využívajú hromadnú mestskú dopravu a spolunažívajú v harmonickom svete. Iba v Zootropolise nájdete luxusné štvrte ako Saharské pole, chladnú štvrť Tundrovka, upršaný a vlhký Pralesopark, domov najmenších cicavcov, ale aj farmársku oblasť Králikovo.

ZOOTOPIA

 

ZOOTOPIA

ZOOTOPIA

Príbeh sa točí okolo malej zajačice menom Judy Hoppsová, ktorá si zaumieni, že sa stane prvou zajačou policajtkou. U polície ale pracujú len veľké zvieratá – hrochy, levy, slony, preto sa jej snu každý naokolo posmieva. Nakoniec však dokáže využiť svoje typické zajačie vlastnosti – rýchle reflexy, výborný sluch, schopnosť skákať a kopať a dostane sa na svoje vysnené miesto v policajnom zbore hlavného mesta Zootropolis. Je veľmi húževnatá a slovo – nie – nepokladá za odpoveď. Policajný šéf byvol Bogo jej to však ani prinajmenšom nehodlá uľahčiť. Dejová línia neustále prekvapuje a keď sa do obrazu dostane aj lišiak Nick Wilde dostane rozprávka nečakaný spád. Dej je priam až filmový, napínavý, je to detektívka pre deti v pravom slova zmysle. Kamera prekvapivo pracuje s hĺbkou a dodáva rozprávke autentickejší obraz.

V Zootropolise môže byť každý čímkoľvek.

Scéna, pri ktorej Judy Hoppsová vchádza vlakom do Zootropolisu, patrí k tým vôbec najkrajším. Jediná škoda bola, že nám tvorcovia nedali viac času sa porozhliadnuť a vnímať všetky maličkosti, ktoré vymysleli. Neuveriteľná mätež farieb, tvarov a perfektných nápadov – žirafy, ktoré dostávajú ovocný fresh cez predĺženú plastikovú tubu, ktorá im ju vytlačí nahor, tri rôzne veľkosti dverí vo vlaku pre zvieratká každého druhu a mnoho ďalších, ktoré som si, bohužiaľ, nestihla všimnúť. Pre zaujímavosť – každý strom, ktorý sa objaví vo filme má 300 000 listov. Animátori sa museli namakať… ale to všetko vytvára výsledný ohurujúci dojem.

ZOOTOPIA

ZOOTOPIA

ZOOTOPIA

V rozprávke sa objaví 64 druhov zvierat. Režisérske duo Byron Howard (Na vlásku, Bolt)Rich Moore (Simpsonovci) študovali 18 mesiacov (z toho dva týždne priamo v Keni) ríšu zvierat ich chovanie, aby dokázali čo najhodnovernejšie stvárniť ich prirodzený pohyb a mimiku. Preto hlavná postava – zajačica Judy krčí a milo hýbe ňufákom a polohuje svoje uši za zvukom. Animácia je taká špičková, že jej kožúšok vyzerá hebučko, priam na pohladenie. Tvorcom sa podarilo priviesť k životu zvieratá, ktoré síce chodili po dvoch, mali ľudské oblečenie, ale ich reakcie boli zvieracie. Nestratili nič zo svojej živočíšnej pudovosti, no zároveň pôsobili prirodzene.

ZOOTOPIA

ZOOTOPIA

ZOOTOPIA

Tvorcovia sa nezamerali len na dej, ale vtlačili do Zootropolisu myšlienky o slobode, snoch, odlišnosti, ktoré sa pekne dajú aplikovať aj na súčasnú situáciu vo svete. Či už hovoríme o rasizme, homofóbii alebo akejkoľvek forme diskriminácie, čo sa týka odlišnosti a predsudkov, ktoré v sebe nosíme. Pekne to ilustruje príklad lišiaka Nicka, ktorý by mal byť prešibaný a neslobodno mu veriť. Časom však zajačica zistí, že lišiak Nick je nielenže skvelým priateľom, ale práve vďaka svojej prešibanosti a drzosti zachráni aj jej policajnú kariéru. Jedna z ústredných rolí patrí aj gazele, populárnej speváčke menom Gazelle, ktorú nahovorila speváčka Shakira. Stelesňuje ducha mesta, je symbolom nádeje, priateľstva a vzájomnej akceptácie.

SK_ZOOTROPOLIS_WEB

Neviem nakoľko sú deti schopné pochopiť naservírované posolstvá, ale prinajmenšom im rozprávka ukáže, že keď o niečom snívajú a snažia sa pre svoj cieľ urobiť maximum, môže sa im splniť. Rozprávka má niekoľko interpretačných vrstiev a presahov a myslím, že s väčšími deťmi sa o nej dá rozviesť celkom zaujímavá debata. Môže im hravou formou osvetliť ťažkosti, s ktorými sa môžu v živote stretnúť  – najmä s predsudkami, stereotypným škatuľkovaním a inými hlúpymi spoločenskými „vymoženosťami“ tejto doby. „Pôvodne sme si mysleli, že nakrútime film čisto komediálny,“ hovorí režisér Byron Howard. „Ale čím viac sme sa do problematiky ponárali, nachádzali sme podnety, ktoré nám dali príležitosť hovoriť vo veselom filme aj o niečom dôležitejšom.“

ZOOTOPIA

ZOOTOPIA

Najviac ma bavili vtipné detaily – skype na telefóne, kde namiesto symbolu jablka mala Judy mrkvičku, narážky na film Krstný otec, ovečka, ktorá bola asistentkou starostu mesta, nosila na krku malý zvonček a bola taká načechraná, že som ju mala chuť zmačknúť. Jediné, čo mi na rozprávke vadilo, bolo pár nepochopiteľne krutých scén, ktoré v rozprávke pre deti nemajú čo hľadať. Aj keď viem, že zvierací svet dokáže byť krutý, akosi sa mi to do Zootropolisu nehodilo.

Zootropolis je poctivá rodinná zábava, pri ktorej rozhodne nebudete zaspávať. S pokojným svedomím ju môžem zaradiť k najlepším animovaným rozprávkam tohto roka.

ZOOTOPIA

HODNOTENIE: 90%

PS: scénu s leňochodmi budete milovať.

Photo credit © saturn.sk

Comments are closed.