Mýty o repasovanej technike, ktorým by ste nemali veriť

0
768
Zdroj obrázku: bodnar.photo / Shutterstock.com

Repasované notebooky, počítače či smartfóny sa za posledné obdobie dostali na výslnie. V spojitosti s nimi však existuje aj mnoho rozšírených mýtov a mylných predstáv, ktorým spotrebitelia veria. Je na čase ich raz a navždy vyvrátiť.

Mýtus 1 – Repasované zariadenie bolo kedysi chybným tovarom

Repasovaný notebook nemusí nutne znamenať, že v minulosti šlo o zariadenie s technickou vadou. Väčšinu repasovaného tovaru tvoria produkty, ktoré boli nadbytočné alebo nechcené. Samozrejme, niekedy sa stane, že zariadenie je vrátené aj kvôli chybe (technickej alebo estetickej), nie je to však pravidlom.

Mýtus 2 – Repasy nemajú dlhú životnosť

Pri repase prešla technika svedomitým procesom čistenia, opráv a testov, aby naplnila požadované štandardy výrobcov aj spotrebiteľov. Niektoré komponenty boli nanovo vymenené či aktualizované s cieľom zabezpečiť bezchybnú funkčnosť a dlhú životnosť.

Mýtus 3 – Repasovaný notebook či počítač má menší výkon

Aj keď si kúpite repasovaný notebook za zlomok ceny oproti novému zariadeniu, neznamená to, že sa musíte zmieriť s nižšou kvalitou a výkonom. Repasy majú rovnakú alebo veľmi podobnú výkonnostnú úroveň. Okrem toho, ak sú zariadenia vrátené kvôli “chybičke krásy”, ich výkon nie je žiadno ovplyvnený.

Mýtus 4 – Na repasované zariadenia sa nevzťahuje záruka

V tomto prípade záleží od predajcu, u ktorého techniku nakupujete. Pri certifikovaných predajcoch a solídnych e-shopoch bežne dostanete záruku na reklamáciu, vrátenie tovaru či opravy.

Mýtus 5 – Repasy sú vždy výrazne zľavnené produkty

Všetky tieto zariadenia, repasované monitory, počítače, mobilné zariadenia, sú cenovo výhodnou kúpou, avšak nie vždy ide o výrazné finančné úspory. Cena repasu sa odvíja od viacerých faktorov – vek, kvalita, generácia produktu a iné. Zaváži aj fakt, či bol notebook repasovaný priamo výrobcom alebo treťou stranou (tie sú zvyčajne lacnejšie). Úspora sa teda môže pohybovať cca od 20 – 60% oproti cene nového výrobku.