Multitasking v nás „zabíja“ ľudskosť

0
2427

Robenie viacero vecí naraz

Robíte často veľa vecí naraz? Píšete si do životopisu, že ste dobrí v multitaskingu? Gratulujeme, ste na dobrej ceste stať sa počítačom.

11193721 - a woman has stress in the office - multitasking and time management

Aspoň to nám tvrdia vedci. Samotný výraz multitasking sa prvýkrát použil práve na schopnosť počítačov spracovať naraz viacero príkazov, a to ešte v roku 1965.  Na ľudí tento výraz prešiel na prelome tisícročí po tom, ako sa začal často objavovať v reklame. Generácia Y je na multitasking pri počítači taká zvyknutá, že si už ani nevie predstaviť svet, v ktorom vedeli počítače robiť len jednu vec naraz.

Podľa doterajších štúdií je však robenie viacero vecí naraz škodlivé. Obmedzuje naše zrakové vnímanie, nedokážeme sa preň poriadne sústrediť len na jednu vec, vyrušuje nás, ochabuje našu pamäť a kognitívne funkcie a bráni nám v plnohodnotnom výkone. Najväčší problém však nie je vo vedľajších účinkoch multitaskingu, ale v tom, na čo nás pretvára ako celok. 

Podľa vedcov spôsobuje multitasking v mozgu zmeny, vďaka ktorým sme schopní spracovať viac vecí naraz rýchlo za sebou. Tým, že sa naše mozgy učia takto fungovať, vraj strácame schopnosť hĺbavého a kreatívneho myslenia. Čím lepší budeme v multitaskingu, tým horšie nám pôjde kreatívne riešenie problémov. Ľudia začnú preferovať ľahšie a menej urgentné problémy pred veľkými, systematickými a časovo náročnými záležitosťami.

Inými slovami, sami sa staneme akýmisi živými počítačmi: rýchlymi a efektívnymi strojmi, ktorí však nedokážu myslieť mimo určených hraníc.

Čítajte tiež:

Od sexu sú oveľa častejšie závislí muži

Ak chcete byť v práci šťastní nájdite si kamarátov

Materializmus je nezdravý. Ako sa mu brániť

 


Zdroj: https://www.psychologytoday.com/blog/the-gen-y-guide/201706/how-multitasking-is-changing-our-brains-and-personalities