Materializmus je nezdravý. Ako sa mu brániť

1
5892

Materializmus je základ konzumnej spoločnosti. Poháňa svetovú ekonomiku a mnohokrát aj naše túžby po sociálnom statuse. Podľa Dr. Tima Kassera, profesora psychológie na illinoiskej univerzite Knox College, by sme bez značkového oblečenia, drahých áut a telefónov boli omnoho šťastnejší. „Ľudia, u ktorých sú materialistické hodnoty a ciele pomerne vysoko v rebríčku priorít, viac míňajú, viac sa zadlžujú, kvalita ich vzťahov je nižšia, vytvárajú väčšiu záťaž na ekológiu, ich motivácia v práci aj vzdelávaní je pokrivená a fyzicky aj psychicky na tom tiež nie sú najlepšie.“

To znie celkom desivo, však?

15905445 - family drawing money house clothes and video game symbol on the chalkboard

Čo je to ale vlastne ten materializmus

Psychológia ho definuje ako systém hodnôt zakladajúci sa na materiálnych veciach alebo bohatstve ako takom, ktoré pre jedinca predstavujú základ úspechu a osobnej hodnoty. Ako veľa iných charakteristík, aj materialistické zmýšľanie sa odohráva na škále. Na jeho meranie používajú odborníci tzv. škálu materiálnych hodnôt (MVS). Podľa nej sa určuje: 1) miera, v akej používa človek materiálne veci na dokazovanie svojho úspechu iným; 2) miera, do akej má jednotlivec z materiálnych vecí potešenie; 3) viera, že viac majetku vedie v väčšiemu šťastiu a 4) asketizmus, teda miera, do akej človek odmieta materiálne veci.

Kto z nás sa niekedy rád nepochváli niečím novým? Kto si neurobí radosť nákupom? V každom z nás je trochu materialistu. Rozhodujúca je intenzita a množstvo vecí a peňazí, ktoré na nemíňame. Mali by sme sa teda všetci stať asketickými pustovníkmi?

Nie. Nedávna štúdia z Harvardovej univerzity dokonca dokázala, že najšťastnejší ľudia sú tí, ktorí míňajú. Na čo? Na to, čo je pre nich hodnotné. Dobrodruhovia budú šťastní, keď investujú do cestovania, starostliví ľudia, keď niekomu niečo darujú alebo navštívia priateľov. Problém nastáva, keď sú samotné materialistické hodnoty v rebríčku vyššie, ako ostatné. Ako sa však brániť, keď spoločnosť si nás cení na základe toho, kde bývame, akú máme výplatu, či v akom klube máme členstvo? Dr. Kasser má niekoľko tipov:

  • Sústreďte sa na fakty. Samotná vedomosť, že materializmus spôsobuje nešťastie, často pomôže, aby sme sa zbavili nátlaku nakupovať.
  • Čeľte svojmu strachu. Čo sa stane, ak si nekúpite TO auto? Alebo ak si neobnovíte členstvo v golfovom klube? Zistite, prečo chcete minúť peniaze práve na toto. Je to preto, aby ste nestratili kontakt s priateľmi, alebo preto, aby si o vás nešuškali, že tam už nechodíte? Chcete sa priateliť s ľuďmi, ktorí si vás vážia len na základe vášho majetku?
  • Predefinujte, čo je to úspech. Možno ste od malička počúvali, že je to byť doktorom či právnikom a veľa zarábať. Zamyslite sa, čo priniesol materializmus ľuďom, ktorí sa ním riadia. Sú šťastnejší?

Materiálne veci sú len stratégie, ako sa dopracovať k hlbším, emocionálnym cieľom. Preto je dôležité rozlišovať medzi týmito stratégiami a potrebami, ktoré sa nimi snažíme naplniť.

Čítajte tiež:

Pitie čaju spôsobuje u žien epigenetické zmeny

Menštruačný kalíšok: Vyskúšala som za vás

20 trikov ako zvládnuť rozchod

 


Zdroj:https://www.psychologytoday.com/blog/loaded/201706/material-girl-miserable-girl-0

Comments are closed.