Ľudia, ktorí ovládajú cudzí jazyk, sú menej poverčiví

0
1755

Povery vypočuté v cudzom jazyku nevyvolávajú v ľuďoch silnú emočnú odpoveď.

Vedci z Tridentskej univerzity zistili, že vďaka rozmýšľaniu v cudzom jazyku sme menej poverčiví. Dôvodom je to, že povery si osvojujeme vo svojom rodnom jazyku, a preto na nás v inom jazyku nepôsobia tak silno. Ľudia, ktorí teda ovládajú cudzí jazyk, sa vraj menej zaťažujú vecami ako je čierna mačka, čo prebehne cez cestu, či rozbité zrkadlo.

Má to však aj háčik – táto „mágia“ funguje aj opačným smerom a ľudia, ktorých nevyvedie z miery prejdenie popod rebrík, zároveň nepotešia symboly šťastia ako sú napríklad padajúce hviezdy či štvorlístky.

Pri testovaní tejto teórie čítali zúčastnení texty vo svojom rodnom a naučenom jazyku. Každý text opisoval nejakú situáciu, napríklad posielanie e-mailu so žiadosťou o zamestnanie. Účastníci si mali predstaviť, ako by sa v nej cítili za rôznych okolností – napríklad, keby pred odoslaním rozbili zrkadlo alebo našli štvorlístok.

Výsledky ukázali, že pri hodnotení situácie v cudzom jazyku vykazovali zúčastnení menej negatívnych pocitov z povery o nadchádzajúcom nešťastí, ale aj menej pozitívnych pocitov z povery o nadchádzajúcom šťastí.

„Zistenia pripisujeme jazykovej pamäti,“ vyjadrili sa autori štúdie. „Povery si osvojujeme a stretávame sa s nimi najmä v materinskom jazyku, preto ich v ňom aj silnejšie prežívame.“

Predchádzajúce výskumy na túto tému tiež dokazujú, že rozprávanie v cudzom jazyku podporuje racionalitu.

Čítajte tiež:

Viete spoznať, či vám partner klame

Prírodný neznamená bez chemických prísad. Rozdiel medzi prírodnými a organickými potravinami


Zdroj: http://www.independent.co.uk/life-style/thinking-foreign-language-superstitious-less-study-university-trento-a8071301.html